Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos novērots gan cenu kāpums, gan kritums. Latvijā un Igaunijā vidējā elektroenerģijas cena vienoti bija 119,62 eiro/MWh, un abos tirdzniecības apgabalos tā pieauga par 3%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, rēķina AS "Latvenergo".

Lietuvā elektroenerģijas "spot" cena pieauga par 1% līdz vidēji 119,64 eiro/MWh. Tajā pašā laikā "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena strauji kāpa par 41% līdz vidēji 108,84 eiro/MWh.

"Nord Pool" sistēmas cenas kāpumu veicināja elektroenerģijas patēriņa pieaugums reģionā par 11% pret iepriekšējo nedēļu vēsāku laikapstākļu dēļ. Turklāt cenu pieaugumu ietekmēja arī vēja izstrādes kritums Ziemeļvalstīs par 43%, kā arī zemāka atomelektrostaciju izstrāde. Taču no piektdienas pēc gandrīz septiņu dienu pārtraukuma darbību pakāpeniski atsāka Zviedrijas Oskarshamnas atomelektrostacijas 3. reaktors. Tikmēr Baltijā vēja izstrāde bija par 1% lielāka nekā nedēļu iepriekš. Nelielu elektroenerģijas cenu pieaugumu Baltijā noteica par 6% lielāks patēriņš, kā arī par 35% zemākas elektroenerģijas plūsmas no Somijas.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9475 GWh, un izstrādes apjomi – 9645 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 6% līdz 563 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 135 GWh, kas ir par 1% lielāks nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš kāpa par 10% līdz 185 GWh. Lietuvā patēriņš bija 243 GWh, kas pieauga par 5%.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā pieauga par 4%, un kopā tika saražotas 403 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms pieauga par 2% līdz 165 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 2% un bija 124 GWh. Savukārt Lietuvā ražošanas apjomi kāpa par 14%, un tika saražotas 114 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 122%, Igaunijā – 67%, bet Lietuvā – 47%. Baltijas valstīs tika saražoti 72% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!