Foto: Malvestida Magazine / cc
No sākotnēji 5000 SIA, kuru dalībnieki ir tikai ārvalstu juridiskās personas, tātad – augsta riska uzņēmumiem, kuru patiesie labuma guvēji nebija zināmi, šobrīd savus labuma guvējus nav atklājuši vairs tikai aptuveni 540 uzņēmumi, portālu "Delfi" informēja Uzņēmumu reģistrā (UR). Vienlaikus jaunākie "Lursoft" dati atklāj tos uzņēmējus rekordistus, kuru "saimniecībā" ir vismaz 50 uzņēmumi – starp Top10 lielākajiem ir gan valstī redzami un atpazīstami uzņēmēji, gan mazpazīstami vārdi, kā arī kādreizējā politikas zvaigzne, ekspremjera Andra Šķēles dzīvesbiedre Kristiāna Lībane - Šķēle.

Nepieciešamība zināt uzņēmumu patiesos labuma guvējus (PLG) nosaka nesen pieņemtais Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums, kas seko iepriekš Latvijai tik neglaimojošajiem "Moneyval" ziņojuma secinājumiem.

Valstij, piegriežot skrūves, tika nolemts, ka veicot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku novērtējumu un veidojot iekšējās kontroles sistēmu, turpmāk tiek ņemti vērā vairāki riskus ietekmējoši faktori. Viens no tiem ir "klienta risks", kas piemīt ne tikai klienta juridiskajai formai, īpašnieku struktūrai, bet arī patiesā labuma guvēja saimnieciskajai un personiskajai darbībai. Tāpat tagad tiek izvērtēts "valsts vai ģeogrāfiskais risks", proti, vai cilvēks nav saistīts ar teritoriju, kuras ekonomiskie vai politiskie apstākļi var liecināt par piemītošu augstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas vai terorisma finansēšanas risku.

380 uzņēmumu gals

Kā portālam "Delfi" stāsta Uzņēmumu reģistrā, aptuveni 160 augsta riska SIA līdz oktobra beigām ir iesniegušas informāciju par patiesajiem labuma guvējiem, taču reģistrēt to vēl nav bijis iespējams, jo attiecīgās SIA precizējot iesniegto informāciju un tiklīdz tā būs atbilstoša, UR to reģistrēs. Savukārt 380 gadījumos Uzņēmumu reģistrs jau lēmis par SIA darbības izbeigšanu, jo tās tā arī nereaģēja uz reģistra nosūtītajiem brīdinājumiem, kā rezultātā šīm augsta riska SIA šoruden ir atceltas valdes, izsludināta likvidācija, aicinot pieteikties likvidatorus, un tās vairs nespēj piedalīties uzņēmējdarbības vidē.

Ja likvidatori nepieteiksies, tad UR tās izslēgs no komercreģistra, atbilstoši Komerclikumā noteiktajai vienkāršotās likvidācijas kārtībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!