Foto: F64
Pirmais Baltijas kanāls (PBK) no šī gada 20. marta pārtrauks vietējā satura ražošanu, ieskaitot ikdienas ziņu raidījumu "Latvijas Laiks". Tāpat ēterā vairs nebūs pieejami arī citi Latvijā veidotie autorraidījumi, kā "Aiz kadra" un "Piecas kapeikas", kā arī "Igaunijas Ziņas", apliecināja kanāla īpašnieka Baltijas Mediju Alianse (BMA) pārstāvji.

Atsaucoties uz tā rīcībā esošo neoficiālo informāciju, par šādu pavērsienu jau iepriekš vēstīja LTV. Tolaik PBK vadība pārmeta televīzijai un citiem medijiem neoficiālas informācijas izplatīšanu un noliedza, ka lēmums par PBK ziņu dienesta likvidāciju būtu pieņemts.

Uzņēmumā skaidro, ka šāds lēmums tapis "līdz ar nesamērīgo ekonomisko spiedienu no valsts un tiesībsargājošo institūciju puses pret mediju grupas Baltijas Mediju Alianse (BMA) uzņēmumiem, tai skaitā, trešo lielāko komerctelevīzijas kanālu Latvijā – PBK".

Februāra sākumā LTV raidījums "De facto" ziņoja, ka Valsts drošības dienesta kratīšanas PBK īpašnieka birojā saistītas ar darījumiem, kuros ar finanšu resursiem nodrošināts Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņa, miljardieris Jurijs Kovaļčuks. Viņš jau gandrīz sešus gadus atrodas Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā. Bet pērnā gada novembrī Nacionālā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome aizliedza kanāla īpašniekam "Baltijas mediju alianse" pārraidīt deviņus Krievijas kanālus, jo aiz tiem kā patiesais labuma guvējs stāv Kovaļčuks.

"Raidījums "Latvijas laiks" pilnībā tika veidots par pašas mediju grupas nopelnītajiem līdzekļiem un ikdienā nodrošināja Latvijas sabiedrībai būtisku notikumu atspoguļojumu krievu valodu saprotošajai televīzijas auditorijai; tas bija nekomerciāls produkts, lai nodrošinātu skatītājiem objektīvu un aktuālu priekšstatu par notikumiem valstī, un stiprinātu mazākumtautību piederību Latvijas valstij. Latvijas ziņu raidījumu vidējā auditorija 2019. gadā sastādīja 96 000 skatītāju. Diemžēl jau minētais spiediens, kas īpaši pastiprinājās pēdējo nedēļu laikā un bija vērsts tieši pret grupas Latvijas mediju uzņēmumiem, piespieda pieņemt lēmumu pārtraukt vietējā satura ražošanu," paziņojumā medijiem medija pozīciju skaidro uzņēmuma preses pārstāve Sindija Frīdenberga.

Mediju grupa BMA, kā stāsta uzņēmumā, ir liels darba devējs un nodokļu maksātājs Latvijā: "Par 2019. gadu ВМА Latvijas valsts kasē ir samaksājis nodokļos vairāk nekā 3,8 miljonus eiro. Respektējot valsts institūciju pienākumu uzraudzīt likumu ievērošanu, vēlamies atzīmēt, ka tomēr nesamērīga ietekmes izmantošana kaitē ne tikai saimnieciskajai darbībai, bet arī diskreditē visu ideju par cīņu par tīru Latvijas ekonomisko un tiesisko telpu un kaitē valsts ekonomikai, vārda brīvībai un cilvēktiesībām."

"Visas izmaiņas attiecas tikai uz pašu finansēto produktu ražošanu. Pirmais Baltijas kanāls, turpina savu darbību un piedāvāt saviem skatītājiem ļoti daudzveidīgu programmu. Mums ir sāpīgi, ka ārēji radītie apstākļi neļauj mums nodrošināt žurnālistu darbu. Ziņu izlaidums "Latvijas Laiks" PBK ēterā bija kopš 2004. gada, un ziņu dienestu veido vairāk nekā 30 cilvēku profesionāla komanda, kura spēja radīt interesi skatītājos par notikumiem valstī, kurā dzīvo viņi un viņu bērni. Ziņu izlaidumi bija svarīgi skatītāju ikdienai, lai sekotu līdzi notikumiem valstī un būtu informētiem par pieņemtajiem politiskajiem un ekonomiskajiem lēmumiem valstī. Mēs gribam pateikt lielu paldies ziņu dienesta darbiniekiem par lojalitāti un atbalstu šajos 16 gados," sacīja Frīdenberga.

Savukārt PBK ziņu dienesta direktore Jūlija Pirogova uzsver: "Visu šo 16 gadu laikā, galvenais kritērijs ziņu dienestu darbā bija skatītāju interese un parādīt notiekošo valstī. PBK ziņu dienesta un programmas "Latvijas Laiks" 16 darbības gados ziņu redakcija nav saņēmusi nevienu pretenziju vai aizrādījumu attiecībā par saturu un izplatīto informāciju, kuras dēļ būtu risks apturēt ziņu darbu. Diemžēl, izvērtējot visus iespējamos variantus, mums ir jāatzīst, ka vietējā satura ražošana pašreizējos apstākļos nav iespējama. Tāpēc tagad mēs varam maksimāli cienīgi nostrādāt atlikušās nedēļas un pateikties kolēģiem, kuri bija un ir šīs komandas pamats, visiem mediju grupas kolēģiem, un, pats galvenais, mūsu skatītājiem. Mēs lepojamies, ka mēs bijām kopā ar jums šos 16 gadus".

"Firmas.lv" dati liecina, ka SIA "Baltijas Mediju alianse" reģistrēta 2007. gadā un tās pamatkapitāls ir 3,58 miljoni eiro. Tās apgrozījums 2018. gadā bija 13,765 miljoni eiro, bet peļņa 3,188 miljoni eiro.
Latvijas valstspiederīgajam Oļegam Solodovam pieder 50% uzņēmuma kapitāla daļu, bet otri 50% pieder Krievijas valstspiederīgajam Aleksejam Pļasunovam.

Solodovs ir "Baltijas mediju alianses" valdes priekšsēdētājs kopš tā dibināšanas 2007.gadā. Kopā ar viņu valdē darbojas arī Pļasunovs.

"Baltijas mediju aliansē" ietilpst Pirmais Baltijas kanāls, reklāmas aģentūras "Pirmais Baltijas muzikālais kanāls" un "Baltijas mediju reklāma", reklāmas un mediju aģentūra "Ren TV Baltic", televīzijas kanālu izplatītājs "Tem LV" un izdevniecības nams "Print Media", kā arī laikraksti "MK Latvija" un "MK Estoņija" un to interneta versijas.

Kopumā "Baltijas mediju aliansē" ietilpst 25 televīzijas kanāli Baltijā. Uzņēmums producē vietējās televīzijas ziņas Latvijā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!