Foto: F64

Apmēram 270 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju strādā nepilnu darba laiku, saņemot autoratlīdzību vai atalgojumu par nostrādātajām stundām vai strādājot mikrouzņēmumā. Visus šos cilvēkus ietekmējusi nodokļu reforma, kas stājās spēkā jūlijā. To kritizējuši gan darbinieki, gan uzņēmēji, tādēļ skaidrosim, kas ar sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu sistēmu īsti nav kārtībā un kas notiks tālāk. "Delfi Bizness" jautāja sešiem uzņēmumu pārstāvjiem – kas ir mainījies?

Likums "Par valsts sociālo apdrošināšanu" stājās spēkā 2021. gada 1. jūlijā, un tas nosaka, ka darba devējam par katru darbinieku obligāti jāmaksā sociālais nodoklis no minimālās mēnešalgas, kas ir 500 eiro mēnesi. Jā, pat tad, ja darbinieks strādā uz pusslodzi vai ir nodarbināts tikai dažas stundas dienā. 

Jauno nosacījumu dēļ uzņēmējiem vairs nav izdevīgi pieņemt darbā cilvēkus uz pusslodzi, jo sociālo maksājumu apmērs ir tikpat liels kā par tiem darbiniekiem, kas strādā pilnu slodzi. Kopš likuma pieņemšanas pagājuši četri mēneši, tādēļ lūkosim, kā uzņēmēji pielāgojušies.

Nostrādināt līdz spēku izsīkumam?

Baibai Circenei pieder neliels uzņēmums – "Sabiles sidrs". Savā saimniecībā viņa vada ābolu sidra ražošanu, kā arī organizē koncertus, kultūras pasākumus un dažādas ekskursijas. Darba ir daudz, bet tas ir sezonāls, attiecīgi arī nestabils un neprognozējams. 

"Darbinieku noslodze atkarīga no dažādiem faktoriem – sezonas, gadalaika, pat laikapstākļiem! Kad ir pasūtījumi, tad arī nepieciešams darbaspēks, standarta darba laiks no astoņiem līdz pieciem mums neder," viņa stāsta. "Līdz 1. jūlijam tā arī strādājām. Kad bija darbs, zvanījām cilvēkiem, viņi atbrauca, nostrādāja noteiktās stundas un devās savās darīšanās. Pēc 1. jūlija es nevaru atļauties algot darbiniekus uz pāris stundām, jo nodokļos man jāsamaksā daudz vairāk, nekā viņi faktiski nopelna. Var gadīties arī tā, ka sociālās iemaksas par šādu darbinieku pārsniedz viņa algu. Tas taču ir absurds!"

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!