Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien pēc maksātnespējīgās AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") administratora SIA ''KPMG Baltics'' lūguma atcēla papildu nodrošinājumu SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) prasības lietā pret banku, Latvijas valsti un Lietuvas "Snoras banku" par darījumu ar nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") akcijām.

Rīgas apgabaltiesas prese sekretārs Aigars Bērziņš sacīja, ka jautājums par papildu nodrošinājuma atcelšanu skatīts slēgtā tiesas sēdē, tāpēc viņš nevar atklāt, kādā daļā prasības nodrošinājums ir spēkā un kādā daļā tas atcelts, kā arī nedrīkst konkretizēt, ko tieši attiecībā uz nodrošinājuma atcelšanu bija lūdzis bankas administrators.

Lēmums par papildu nodrošinājuma atcelšanu nav pārsūdzams.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa 13.februārī daļēji nodrošināja BAS prasību un aizliedza Latvijas valstij rīkoties ar savulaik BAS piederošajām 47,2% "airBaltic" akcijām, kuras pēc "Krājbankas" darbības apturēšanas pērn novembrī Latvijas valsts no bankas pilnvarnieka iegādājās par akciju nominālvērtību 224 000 latu. Akcijas BAS bija ieķīlājis "Krājbankā". Latvijas valsts iepriekš savu rīcību, iegādājoties lidsabiedrības akcijas, skaidroja ar lidsabiedrības privāto akcionāru neizpildītajām saistībām.

Nodrošinājums arī paredz aizliegumu "Krājbankai" un "Snoras" pārdot ieķīlāto BAS mantu jeb komercķīlas un aizliedz Latvijas valstij izlietot tiesības no 224 453 "airBaltic" akcijām lēmuma pieņemšanai par lidsabiedrības pamatkapitāla izmaiņām, statūtu grozīšanu, sabiedrības darbības izbeigšanu un reorganizēšanu, sabiedrības vērtspapīru emisiju un konversiju.

BAS šā gada janvārī iesniedza prasību tiesā un lūdza atzīt īpašuma tiesības uz šīm "airBaltic" akcijām. Prasība vērsta pret "Krājbanku", "Snoras" un Satiksmes ministriju (SM). To paredzēts pēc būtības skatīt 5.jūnijā.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Bērziņš, "Krājbankas" administrators tiesā bija iesniedzis lūgumu atcelt prasības nodrošinājumu, ko tiesa pagājušajā nedēļā izskatījusi. Šodien papildu nodrošinājums šajā civilstrīdā atcelts.

Savukārt "KPMG Baltics" līdz tiesas sēdei par lēmuma paziņošanu attiecībā uz nodrošinājuma atcelšanu nevēlējās atklāt iemeslus, kāpēc un kādā daļā lūgts atcelt prasības nodrošinājumu, aģentūrai LETA sacīja kompānijas preses pārstāvis Oskars Fīrmanis.

BAS īpašnieki ir Bertolts Fliks un "Taurus Asset Management Fund Limited". Patlaban BAS pieder viena "airBaltic" akcija.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. "airBaltic" flotē ir 34 lidmašīnas - sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un astoņas "Bombardier Q400Next Gen".

"Krājbanka" par maksātnespējīgu tika atzīta 2011.gada 23.decembrī. Par administratoru ieceltais "KPMG Baltics" rosināja sākt "Krājbankas" bankrotu, jo secināja, ka neviens no saņemtajiem četriem "Krājbankas" sanācijas priekšlikumiem nav praktiski realizējams. Par to tiesa lems 20.aprīlī.

No "Krājbankas" kreditoriem lielākais ir Noguldījumu garantiju fonds (60% prasījumu kopsummas), tam seko valsts institūcijas (14%), subordinētie kreditori (4%), finanšu institūcijas (2%) un pārējie noguldītāji (20%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!