Foto: morgueFile
No otrdienas vien 40% nebanku kreditētāju var turpināt izsniegt jaunus kredītus, jo pārējie vēl nav saņēmuši licenci, otrdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) sniegto informāciju, līdz 1. novembrim no 42 pieteikumiem vien 17 kompānijas bija saņēmušas licenci (speciālo atļauju) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai. Tas nozīmē, ka pārējās 25 kompānijas drīkstēs apkalpot vien esošos kredītus, bet jaunus izsniegt nedrīkstēs līdz licences saņemšanai, ziņo laikraksts.

Dokumentu izskatīšanai PTAC atvēlēts mēnesis laika no dienas, kad saņemta visa nepieciešamā informācija un dokumenti, bet, ja informācija ir nepilnīga vai neprecīza, vai nepieciešama papildu informācija lēmuma pieņemšanai, PTAC var pagarināt lēmuma pieņemšanas termiņu. Tas nozīmē, ka lielas daļas nebanku kredītu tirgus var būt paralizēts vairākas nedēļas, un tas kompānijām, kas nav saņēmušas licences, draud ar klientu aizplūšanu pie tām kompānijām, kas licences ir saņēmušas.

Licenci, tāpat kā vairāki citi mikrokredītu devēji, nav vēl saņēmis viens no lielajiem tirgus spēlētājiem – "Credit24.lv", lai gan nokārtotas visas nepieciešamās formalitātes, un kompānija dara visu iespējamo, lai radušos sitūaciju atrisinātu.

Latvijas Ātro kredītu devēju asociācijas (LĀKDA) vadītājs Dāvis Barons laikrakstam stāstījis, ka dažām kompānijām no asociācijas arī vēl nav saņemtas licences un tās apliecinājušas, ka jaunus kredītus līdz licences saņemšanai tās neizsniegs.

Tomēr šokējošs ir ne tikai nelielais kompāniju skaits, kas saņēmis licences, kam viens no iemesliem pēc PTAC skaidrotā ir kompāniju iesniegtie pieteikumi pēdējā brīdī, bet arī kompāniju skaits, kas pieteikušies licences saņemšanai. Lai arī līdz gada beigām to skaits varētu pieaugt līdz 50, pieļāvis Barons, tomēr tas būs 5,6 reizes mazāk nekā jaunās kārtības tapšanas laikā sākotnēji lēstās 280 kompānijas, kā arī būs vismaz divkārt mazāk nekā pēcāk lēstās 80 līdz 100 kompānijas, kas varētu vēlēties saņemt licenci un spēt par to samaksāt 50 000 latu.

Tādējādi valsts no lēstiem 4 miljoniem latu papildu ieņēmumiem budžetā šobrīd tikusi vien pie 2,1 miljona latu, par ko savukārt ātro kredītu sniedzēji Ekonomiku ministriju bija brīdinājuši jau iepriekš.

PTAC informācija līdz 31. oktobra pusdienas laikam liecināja, ka licenci bija saņēmušas 13 kompānijas, tostarp sešas īstermiņa kredītu kompānijas (kas izsniedz mazos aizdevumus internetā), trīs banku meitasuzņēmumi līzinga kompānijas, trīs lombardi, viena kompānija, kas izsniedz kredītus pret nekustamo īpašumu.

"Nav izslēgts, ka būs tādi, kas mēģinās darboties bez licences," laikrakstam pieļāvis asociācijas vadītājs. Uzņēmumi, kas pēc 1. novembra izsniegs patēriņa kredītus bez licences, var tikt sodīti ar naudas sodu līdz 3000 latu, bet par atkārtotu pārkāpumu vai radītu būtisku kaitējumu patērētājiem var tikt saukti pie kriminālatbildības, brīdinājis PTAC komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Tiesa gan, licenci saņēmušās "E-lats" pārstāvis Uldis Sniegs laikrakstam atzinis, ka daudzas kompānijas negrasās ņemt licenci, jo samaksāt sodu sanāk lētāk.

Tāpat jau zināms, ka vismaz pāris kompāniju (no asociācijas) nolēmušas neturpināt darbību, bet mazās varētu apvienoties ar lielajām. Pēc Barona prognozēm, iespējams, būs arī kompānijas, kas savu biznesu pārcels uz valstīm (izsniedzot kredītus ar distances līgumu), kuru likumdošana neparedz licencēšanu, un šo kompāniju klienti var būt vēl lielāki cietēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!