Foto: LETA
Piensaimniecība kā uzņēmējdarbības veids kļūst aizvien neizdevīgāka – pie šāda secinājuma pēdējā laikā nonāk aizvien vairāk Latvijā strādājošo saimniecību. Piena cenu kritums un dažādu izmaksu pieaugums licis daudziem pievērsties citām jomām, piemēram, graudkopībai vai pārtraukt darbību pavisam. Tā rezultātā pērn vien likvidēti vairāki simti ganāmpulku.

Svaigpiena cena turpina kristies, un Latvijas lauksaimnieki šā gada janvārī bija spiesti pārdot svaigpienu par vidēji 42,8 centiem kilogramā Tas aizvien vairāk samazina iespējas strādāt tā, lai piensaimnieki varētu nopelnīt un ilgtermiņā turpināt darbību, un sekas jau ir redzamas, atzīst nozares pārstāvji.

Salīdzinot ar kaimiņvalstīm, Latvijā iepirkuma cena ir viszemākā. Lietuvā un Igaunijā svaigpiens litrā maksā aptuveni 3 līdz 5 centus kilogramā dārgāk. Arī Eiropas Savienībā vidēji cena ir augstāka.

Kāda ir situācija nozarē un kas gaidāms nākotnē, skaidro "Delfi Bizness". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!