Foto: Valsts kanceleja
Piektdien Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību līderi Briselē atbalstīja Latvijas dalību eirozonā. Tas ir viens no pēdējiem soļiem, lai varētu teikt, ka Latvija ir izgājusi visu Eiropas gaiteņu garo birokrātisko ceļu un uzņemta eirozonā.

Eiropadome, kas sastāv no ES valstu un valdību līderiem, piektdien notiekošajā ES Padomes divu dienu  sanāksmē izteikusi atzinību par Latvijas sasniegto, tuvojoties eirozonai, kas atspoguļojoties arī EK un Eiropas Centrālās bankas (ECB) konverģences ziņojumos. Tika uzteikta Latvijas drošā ekonomikas, fiskālā un finanšu politikā.

ES līderi atzinīgi novērtē Māstrihtas kritēriju izpildi kā arī atbalsta Eiropas Komisijas (EK) ieteikumu ieviest Latvijā eiro 2014.gada 1.janvārī.

Piektdien Ministru kabineta oficiālais "Twitter" konts vēstīja:


Latviju, ceļā uz eiro, savā "twitter" kontā jau apsveicis arī Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V)sacīja,"Esmu ļoti gandarīts un pateicīgs, ka ES valstu un valdības līderi ir atbalstījuši Latvijas gatavību pievienoties eirozonai. Tas ir vēl viens garants, ka Latvija ieviesīs eiro jau 2014. gada janvārī. Tādējādi atkal un atkal varu atkārtoties, ka stabili ejam uz to, lai jau nākamgad daudz veiksmīgāk tiktu bruģēts ceļš uz lielāku labklājību, ekonomisko izaugsmi, starpvalstu sadarbību, kā arī stabilitāti."

Piektdien pēc Eiropadomes sanāksmes valsts premjeram Valdim Dombrovskim (V) paredzēts sniegt interviju britu raidsabiedrības BBC raidījumam "Hard Talk" par Latvijas mērķi pievienoties eirozonai.

Jau ziņots, ka EK un ECB 5.jūnijā publicētajos konverģences ziņojumos bija pausts atbalsts Latvijas dalībai eirozonā.

Balstoties EK un ECB ziņojumu slēdzienus, atbalstu Latvijas centieniem pievienotie eiro pauda arī Eiropas Parlamenta Ekonomikas un Monetāro lietu komiteja un visi Eiropas Savienības (ES) finanšu un ekonomikas ministri (ECOFIN).

Arī izšķirošo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņems ECOFIN, balstoties uz EK un ECB sagatavotajiem konverģences ziņojumiem, kā arī pēc konsultatīvas apspriešanās ar Eiropas Parlamentu (EP) un pārrunām Eiropadomē, kas piektdien sniedza Latvijai politisku atbalstu, atbalstot tās pievienošanos eiro.

Rezolūciju par eiro ieviešanu Latvijā EP apstiprinās plenārsesijā no 1.jūlija līdz 4.jūlijam.

ES finanšu ministri gala lēmumu par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai pieņems 9.jūlijā.

Latvija gatavojas pievienoties eiro 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!