Foto: Shutterstock

2020. gads mājsaimniecībām noslēdzās ar 1,1% elektrības cenas samazinājumu, bet juridiskajiem lietotājiem – 1,7% pieaugumu, salīdzinot ar 2019. gadu, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) dati.

Tomēr mājsaimniecību vidū joprojām saglabājusies augsta interese slēgt līgumu gan par fiksētu, gan arī biržas cenu, aizvien mazinoties universālā pakalpojuma īpatsvaram, norāda SPRK.

Elektrības cena mājsaimniecību vidū pērn sasniedza 56,92 EUR/MWh, bet juridiskajiem lietotājiem 47,43 EUR/MWh. Situācija "Nord Pool" biržā būtiski ietekmē cenu, par kādu norēķinās lietotāji. Kopš pagājušā gada oktobra līdz pat šī gada februārim cena biržā auga līdz 59,15 EUR/MWh. Līdzvērtīga cena pēdējo reizi novērota 2018. gada augustā – 59,05 EUR/MWh.

Elektrības cenas pieaugumu šī gada sākumā būtiski ietekmēja augstais patēriņš Skandināvijā un Baltijas valstīs. Šogad pirmajos divos mēnešos patēriņš bija par 9,8% lielāks nekā pērn, ņemot vērā aukstos laikapstākļus. Šo situāciju pastiprināja arī jaudu sastrēgums Skandināvijā un CO2 emisijas kvotu cenas kāpums.

"Līdz ar palu sezonas sākumu un siltāku laikapstākļu iestāšanos sagaidāms, ka elektrības cena stabilizēsies un pat samazināsies. Martā tik izteikti cenu lēcieni kā februārī, kad elektroenerģijas cena atsevišķās stundās sasniedza vairāk nekā 200 EUR/MWh, vairs netika novēroti," skaidro SPRK pārstāvis Jānis Negribs.

SPRK dati liecina, ka pagājušajā gada decembrī 134 tūkst. jeb 14,5% mājsaimniecības norēķinājās par elektrību pēc biržas cenas, savukārt par fiksētu cenu 531 tūkst. jeb 57,6% mājsaimniecību. Juridisko lietotāju vidū biržas cenu izvēlējušies 44,3%, bet fiksētu cenu – 55,7% lietotāju.

"Lietotājiem, kuri izvēlējušies biržas cenu, iespēja ietaupīt pagājušā gada nogalē un šī gada sākumā krietni vien samazinājās. Tomēr šogad marta vidējā biržas cena ir nokritusi līdz 43,55 EUR/MWh. Savukārt Lieldienās nakts stundās īslaicīgi bija novērojama negatīva biržas cena. Tas liecina par pozitīvu tendenci lietotājiem gūt ietaupījumu no biržas cenas," stāsta Negribs.

Tas, kādā mērā minētais cenu pieaugums biržā ir redzams ikmēneša elektrības rēķinā, atkarīgs no noslēgtā līguma veida. Biržas cenas līguma gadījumā izmaiņas atspoguļojas tūlītēji, turpretim fiksētas cenas līguma gadījumā cena mainīsies līguma pārslēgšanas brīdī un būs atkarīga no tobrīd aktuālajām cenu prognozēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!