Pagājušajā gadā kā parasti lielāko apgrozījumu uzrādījis elektroapgādes monopoluzņēmums "Latvenergo" un telekomunikāciju gigants "Lattelekom", taču trešajā vietā ir izvirzījusies datortirdzniecības firma "Elko grupa", raksta laikraksts "Dienas bizness".

"Latvenergo" apgrozījums pērn bijis 184,7 miljoni latu, kas ir par 5% vairāk nekā 2001.gadā. "Lattelekom" apgrozījums tā pēdējā monopoldarbības gada laikā veidojis 143,9 miljonus latu, kas ir aptuveni tikpat cik iepriekšējā gadā.

Savukārt "Elko grupas" apgrozījums bijis 142,5 miljoni latu - par 62% vairāk nekā 2001.gadā.

"Elko Grupa" finansu direktors Andris Brikšķis norādīja, ka apgrozījuma kāpums pērn saistīts ar pareizu produktu portfeļa izvēli un pārdomātu pārdošanas organizēšanu, kas nodrošinājusi papildu tirgus daļas iegūšanu vairākos reģionos. Pērn "Dienas biznesa" veidotajā apgrozījuma topā "Elko Grupa" pēc 2001.gada datiem ar 87,9 miljoniem latu ieņēma 7. vietu.

Nedaudz vairāk kā 52% "Elko Grupas" akciju pieder četrām privātpersonām no Latvijas, bet pārējās akcijas pieder firmām "Kightsford Corporation LLC" (23.93 %) un "System Experts LLC" (24.02%).

Savukārt "Lattelekom" Sabiedrisko attiecību nodaļas ārējo komunikāciju vadītājs Uldis Galdiņš, skaidrojot iemeslus, kādēļ uzņēmuma apgrozījums pērn nav audzis, norāda, ka 2002. gadā turpinājies kritums fiksēto telekomunikāciju nozarē, turklāt, lai arī uzņēmums vēl bija monopolists šajā jomā, būtībā tas jau strādāja konkurences apstākļos.

Ceturtajā vietā ir ierindojusies "Kurzemes degviela" ar 127,2 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 43% vairāk. Seko "Latvijas mobilais telefons" ar 114,99 miljonu latu apgrozījumu, kas ir kāpums par 9%, "Latvijas dzelzceļš" ar 112 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 9% vairāk, "Latvijas gāze" ar 99,7 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 2% vairāk, mazumtirdzniecības uzņēmums "Rimi Latvija" ar 85,4 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 35% vairāk, kā arī "Liepājas metalurgs" ar 73 miljonu latu apgrozījumu, kas ir kāpums par 7%.

Starp uzņēmumiem ar vislielāko apgrozījuma pieaugumu ir SIA "Siemens", kura apgrozījums pērn audzis par 130% līdz 46,7 miljoniem latu. "Siemens" mārketinga speciālists Andris Jansons skaidro, ka apgrozījuma pieaugumu veicinājusi veiksmīga sadarbība ar TELE 2, proti, sadarbojoties ar šo mobilo telekomunikāciju operatoru agresīvās tirgus politikas īstenošanā, pērn 20 reizes palielinājies "Siemens" ražoto mobilo telefonu pārdošanas apjoms.

Mazumtirdzniecības kompānija "VP Market" apgrozījuma pieaugums par 992% līdz 65,9 miljoniem latu savukārt skaidrojams ar veikalu skaita straujo palielināšanu - pērn uzņēmums atvēra 34 jaunus veikalus, palielinot tirgus daļu pārtikas mazumtirdzniecībā no 5 % līdz 14 %. "VP Market" no 264. vietas par 2001. gada apgrozījumu pēc pagājušā gada datiem pārcēlies uz topa 11. vietu.

Kopumā 2002. gadā lielāko firmu apgrozījumi liecina par uzņēmējdarbības aktivitātes palielināšanos - no 50 uzņēmumiem, kas iekļauti provizoriskajā apgrozījuma top 50, tikai 5 uzrādījuši apgrozījuma kritumu pret 2001. gada datiem, turklāt stabili pārvarēt 100 miljonu latu apgrozījuma robežu izdevies jau 6 firmām (pērn - 4).

Minētie dati gan pagaidām vēl ir provizoriski, jo uzņēmumu pagājušo gadu rādītāju reģistrācija turpinās. Pilnīgs Latvijas lielāko uzņēmumu saraksts pēc apgrozījuma tiks sagatavots oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!