Foto: LETA

2013.gadā lielākie zaudējumi bijuši ar nekustamo īpašumu attīstīšanu saistītajiem uzņēmējiem - Larisai Sviridovai un Sergejam Degiļam, liecina žurnālista Lato Lapsas, SIA "Lursoft" un žurnāla "Kapitāls" pētījums.

Sviridova ar 38 272 728 eiro zaudējumiem saraksta priekšgalā atgriezusies pēc 73.vietas pērn. Pētījuma autori norāda, ka joprojām turpinās uzņēmējai piederošās vērienīgās Jūrmalas daudzdzīvokļu mājas projekta attīstītājkompānijas SIA "Delfīns partneri" tiesāšanās ar bijušās AS "Parex banka" kredītu pārņēmēju AS "Reverta". Lai gan zaudējumus pērn ir cietušas visas piecas viņai piederošās kompānijas, tomēr iespaidīgākie tie ir tieši "Delfīns partneriem" - 38,24 miljoni eiro.

Savukārt Degiļa zaudējumi pērn bijuši 9 776 107 eiro. Pētījumā teikts, ka nekustamā īpašuma attīstītājs vēl 2009.gadā ziedoja 12 810 eiro Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai, bet tagad ir divu prāvus zaudējumus cietušu un vienas ar nelielu peļņu strādājošas kompānijas vienīgais īpašnieks - 9,71 miljona eiro zaudējumi pērn ir fiksēti viņa kompānijai SIA "Kungu īpašums 2", bet SIA "Augļu piegāde" ir strādājusi ar 64 000 eiro zaudējumiem. Tikai SIA "AM finanses" ir guvusi 3513 eiro peļņu.

Lielāko zaudējumu saraksta trešajā vietā ar 6 396 236 eiro zaudējumiem ierindojies uzņēmējs Mārtiņš Vašuks. Viņš ir kādreiz par daudzsološo izsludinātās Ventspils inovatīvās masīvkoksnes šūnmateriāla ražotājas SIA "Dendrolight Latvija" īpašnieks, kam pieder arī 66,66% SIA "Eko mājas", kas gadu ir noslēgusi ar 87 000 eiro zaudējumiem. Šis uzņēmējs zaudētāju sarakstā ir jau otro gadu pēc kārtas.

Ceturtajā vietā ar 6 032 474 eiro zaudējumiem ierindojusies uzņēmēja Anna Mežinska. Pētījuma autori norāda, ka, lai gan ar zaudējumiem ir strādājušas visas trīs firmas, kuru kapitāldaļas uzņēmējai pieder, lielākos zaudējumus ir sarūpējusi maksātnespējīgā SIA "Mūsu māja", kurā viņai pieder 70% un kas gadu ir noslēgusi ar 7,24 miljonu

eiro zaudējumiem. Savulaik tieši šī būvfirma bija slēgusi līgumu ar trīskārtējam ekspremjeram pastarpināti piederošo SIA "Tango projekts" par Tērbatas centra izbūves darbiem. Viņai pieder arī 50% SIA "Titurgas mājas", kas strādāja ar 1,91 miljona eiro zaudējumiem, kā arī 85% SIA "Prieks M", kas cieta 3307 eiro zaudējumus.

Savukārt piektajā vietā ar 5 032 531 eiro zaudējumiem ierindojies uzņēmējs Andris Kursītis, kurš vēl pagājušajā gadā bija atrodams lielāko pelnītāju sarakstā, taču šogad degvielas un naftas produktu uzglabāšanas un transportēšanas uzņēmums SIA "Pildne", kas aizpērn vienīgajam īpašniekam nodrošināja gandrīz viena miljona eiro peļņu, ir strādājusi ar 4,96 miljonu eiro zaudējumiem. Zaudējumus 66 000 eiro apmērā ir cietusi arī otra viņam simtprocentīgi piederošā kompānija SIA "Pildne Trade".

Lielāko zaudētāju saraksta 37.vietā ar 849 548 eiro zaudējumiem nonācis arī uzņēmējs Juris Savickis. Pētījuma autori norāda, ka Krievijas gāzes kompānijas Latvijas meitasuzņēmuma SIA "Itera Latvija" vadītājam pieder kapitāldaļas 16 uzņēmumos, no kuriem ar zaudējumiem ir strādājuši 12, bet lielākos - 765 000 eiro - ir sarūpējusi viņam simtprocentīgi piederošā SIA "Islande Hotel". Prāvi zaudējumi - 667 000 eiro - ir bijuši AS "Nordeka", kurā viņam pieder 48,09%, savukārt SIA "Palasta nami", kurā viņš ir vienīgais īpašnieks, ir strādājusi ar 450 000 eiro peļņu. Pētījumā nav ierēķināti paša ofšorizētā uzņēmuma "Itera Latvija" darbības rezultāti.

Saraksta 82.vietā ar 504 483 eiro zaudējumiem ierindojies pazīstamajam telekomunikācijas biznesa pārstāvis Pēteris Šmidre, kuram oficiāli uz paša vārda pieder kapitāldaļas piecos Latvijā reģistrētos uzņēmumos, no kuriem tikai viens pagājušo gadu ir noslēdzis ar peļņu. Lielākos zaudējumus - 626 000 eiro - ir cietusi SIA "Korporatīvā sabiedrība", kurā viņam pieder 75%. SIA "P.Š. holdings" gadu ir beigusi ar 50 000 eiro zaudējumiem.

Savukārt saraksta 89.vietu ar 479 317 eiro zaudējumiem ieņem uzņēmējs Aigars Vaivars. Pazīstamais SIA "Daudznozaru kompānija Daugava" vadītājs un 30% īpašnieks sarakstā ir iekļuvis tieši šīs kompānijas 1,71 miljona eiro zaudējumu dēļ, lai gan otra, viņam vienam pašam piederošā, SIA "Agrofirma Daugava" ir strādājusi ar 34 000 eiro peļņu.

Saraksta 93.vietā ar 457 141 eiro zaudējumiem ierindojies uzņēmējs Donāts Vaitaitis. Pētījuma autori norāda, ka dāsnajam Einara Repšes dibinātās biedrības "Latvijas attīstībai", kas tagad ir pārdēvēta par "Latvijas nākotnes forumu", atbalstītājam piederošā SIA "Augšvoleri investīcijas" ir sarūpējusi 367 000 eiro zaudējumus. Ar mīnusiem ir strādājušas vēl divas viņam vienpersoniski piederošas kompānijas - SIA "RKO Group" un SIA "Krēmeri investīcijas", kā arī divas firmas, kurās viņš ir līdzīpašnieks. Tikai viena kompānija, kurā uzņēmējam pieder kapitāldaļas, ir guvusi peļņu.

Pētījuma autori sarakstu veidojuši, balstoties uz "Lursoft" datubāzē apkopotajiem Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem kompāniju gada pārskatiem.

Šis saraksts parāda nevis uzņēmēju kā fizisko personu ciestos zaudējumus no viņu īpašumā esošajām kapitāldaļām, bet 2013.gada peļņas un zaudējumu (tos summējot) daļu proporcionāli viņu īpašumā esošo kapitāldaļu daudzumam atbilstoši uzņēmumu dalībnieku un akcionāru reģistriem šāgada sākumā.

Savukārt attiecībā uz akciju sabiedrībām, kurām Latvijas likumdošana neprasa publiskot akcionāru sarakstus, tāpat kā lielāko peļņas daļu sarakstā, ņemta vērā publiski pieejamā informācija, kuras apjoms dažādām akciju sabiedrībām ir būtiski atšķirīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!