Foto: AFI

Pagājušajā gadā Latvijas zāļu ražotāji par 10% kāpinājuši ražošanas apjomus un par tādu pašu daudzumu palielinājuši eksportu, bet tirgus līderis jorpojām ir AS "Grindeks", liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotie dati.

Pērn kopējais Latvijā saražotās produkcijas apjoms pārsniedza 93 miljonus latu (bez PVN). Lielākā daļa no saražotās produkcijas – 89,5 % tiek eksportēta ārpus Latvijas, savukārt – 10,5 % realizēti vietējā tirgū. Pagājušajā gadā par 7% ir pieaudzis arī produkcijas patēriņš vietējā tirgū, informē ZVA.

ZVA direktore Inguna Adoviča norāda, ka līderpozīcijas starp Latvijas zāļu ražotājiem joprojām saglabā AS "Grindeks", kaut gan uzņēmuma kopējais apgrozījums 2011.gadā ir par 2 miljoniem mazāks nekā 2010.gadā. "Grindeks" realizētās produkcijas apjoms ārpus Latvijas 2011.gadā ir samazinājies, bet Latvijā - nedaudz pieaudzis. "Grindeks" apgrozījums pērn sasniedzis 50,5 miljonus latu, tai skaitā 2,8 miljonu latu apgrozījumu Latvijā. Pagājušajā gadā ārpus Latvijas "Grindeks" eksportēja produkciju 47,7 miljonu latu apmērā, bet vietējā tirgū realizēja produkciju 2,7 miljonu latu apmērā.

Adoviča atzīmē, ka, vērtējot tirgus attīstības dinamiku, nevar nepamanīt otra tirgus līdera AS "Olainfarm" panākumus, kas atšķirībā no "Grindeks" 2011.gadā strauji kāpinājis eksporta apjomu un līdz ar to arī kopējo apgrozījumu, salīdzinot ar 2010, gadu. ZVA norāda, ka "Olainfarm" ir ne tikai pakāpusies par vienu vietu augstāk, apgrozījuma ziņā apsteidzot Rīgas Farmaceitisko fabriku, bet arī palielinājis Latvijā realizētās produkcijas apjomu.

Saskaņā ar zāļu lieltirgotavu sniegtajiem datiem AS "Olainfarm" samazinājies pārdoto bezrecepšu medikamentu apjoms, bet palielinājies recepšu medikamentu apjoms. Savukārt "Grindeks" nedaudz, bet pieaudzis gan bezrecepšu gan recepšu medikamentu apgrozījums, informē Adoviča.

Saskaņā ar ZVA apkopoto informāciju, Latvijas zāļu ražotāju eksporta apjoms pēc krituma 2009. gadā turpina palielināties un, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šogad pieaudzis par 10%, sasniedzot 83,6 miljonus latu (bez PVN).

Pērn Latvijas zāļu ražotāji eksportējuši produkciju uz Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm 15 miljonu latu apmērā, bet uz tā sauktajām trešajām valstīm (Šveice, NVS valstis, ASV, Indija, Izraēla u.c.) 68,6 miljonu latu apmērā.

Salīdzinot ar 2010.gadu, par 13% pieaudzis arī Latvijas iekšējā tirgū realizēto medikamentu un vielu apjoms – 2011. gadā tas sasniedzis 7,8 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!