Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērn salīdzinājumā ar 2014. gadu vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 1%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas samazinājās par 1,4%, eksportētajai produkcijai – par 0,5%, tostarp eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājās par 0,4%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 0,5%, informē Centrālā Statistikas pārvalde (CSP).

Vislielākais cenu samazinājums bija atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē un pārtikas produktu ražošanā. Lielākais cenu kāpums bija notekūdeņu savākšanā un attīrīšanā, kā arī ūdens ieguvē, attīrīšanā un apgādē.

2015. gada decembrī salīdzinājumā ar novembri ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,2%. Vietējā tirgū realizētai produkcijai cenu līmenis saruka par 0,4%, eksportētajai produkcijai – par 0,1%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis samazinājās par 0,3%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm pieauga par 0,1%. Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu kritums farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā, kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā.

Pērnā gada decembrī, salīdzinot ar to pašu mēnesi 2014. gadā, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 1,6%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas saruka par 2,6%, eksportētajai produkcijai - par 0,5%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājās par 1,2%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm vidējais ražotāju cenu līmenis nemainījās. Būtiskākais cenu samazinājums bija elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 0,7 procentpunktiem), koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 0,5 procentpunktiem) un pārtikas produktu ražošanā (par 0,5 procentpunktiem).

2015. gadā informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedza vairāk nekā 640 uzņēmumi, kas indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņoja ap trīs tūkstošiem cenu – no tām 1,6 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,4 tūkstoši par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!