Foto: Ieva Čīka/LETA

Pērn AS "Sadales tīkls" ir reģistrējusi 770 elektrotīkla bojājumus, ko izraisījušas trešās personas, informē uzņēmumā.

Salīdzinājumam – 2019. gadā reģistrēti 746 šādi bojājumi – par aptuveni 3% mazāk. Vairumā gadījumu elektrotīkla bojājumus rada būvniecības, lauksaimniecības, mežizstrādes un citu saimniecisko darbu veicēji, un biežākais cēlonis tam ir nesaskaņoti darbi elektrotīkla tuvumā.

"Sadales tīkls" uzsver, ka, plānojot saimnieciskos darbus tīkla tuvumā – vai tās būtu gaisvadu elektrolīnijas vai kabeļi, – tie noteikti ir jāsaskaņo ar "Sadales tīklu".

No kopumā 770 bojājumiem pērn visbiežāk – 346 reizes – ar tehniku pārrautas kabeļlīnijas, 172 reizes pārrautas gaisvadu elektrolīnijas, 105 reizes ir bojāti elektrolīniju balsti. Vairākus desmitus reižu bojāti arī transformatori un sadales skapji. Ikviens elektrolīnijas bojājums ir nozīmējis avārijas situāciju un pārtrauktu elektroapgādi simtiem, atsevišķos gadījumos – arī tūkstošiem klientu, kuru vidū ir ne vien mājsaimniecības, bet arī slimnīcas, skolas, bērnudārzi, uzņēmumi un citi sabiedriskas nozīmes objekti, informē uzņēmumā. Turklāt elektroapgāde var tikt pārtraukta arī ceļu satiksmes regulēšanas objektiem, radot potenciālas ceļu satiksmes avāriju situācijas.

Trešo personu radītie elektrotīklu bojājumi rada ne vien elektroapgādes traucējumus lielam iedzīvotāju skaitam, bet arī papildu slogu un zaudējumus "Sadales tīklam". Pērn to ietekmē uzņēmumam radīti zaudējumi vairāk nekā 302 000 eiro apmērā. "Sadales tīklam" reaģējot uz šādām avārijas situācijām, ir iespējami ātri jānovērš apdraudējums cilvēkiem, jālokalizē un jānovērš bojājums, iespējami operatīvi atjaunojot elektroapgādi klientiem. Tas nozīmē plānoto elektrotīkla remontdarbu pārtraukumu un aizkavēšanos. "Kad notiek šādas pēkšņas avārijas situācijas, mūsu darbiniekiem ir jāpārtrauc esošie darbi un nekavējoties jādodas meklēt elektrotīkla bojājuma vieta. Bieži vien bojājumu izraisījušās personas par notikušo mums nemaz nepaziņo un pamet notikuma vietu. Aicinu šādi nerīkoties, jo tas ļoti apgrūtina un paildzina bojājuma novēršanu," komentē "Sadales tīkla" tehniskais direktors Raimonds Skrebs.

Ik gadu trešo personu izraisītu elektrotīkla bojājumu skaits pieaug laikā, kad aktīvi norit lauksaimniecības un būvniecības darbi. Cēlonis – elektrotīkla tuvumā plānoto darbu nesaskaņošana vai darbu veikšanas tehnoloģisko un drošības prasību neievērošana. Gadās, ka specializētās tehnikas vadītājs nezina vai ir aizmirsis drošības noteikumus, dažkārt arī noguruma un ikdienas darba rutīnā nepamana elektrolīnijas. Tādēļ, ja saimniecībās vai uzņēmumos mainās specializētās tehnikas vadītāji un citi darbinieki, kas veic saimnieciskos darbus, ir ļoti svarīgi viņiem atgādināt par tehniskajām un drošības prasībām elektrotīkla tuvumā, norāda "Sadales tīkls".

Veicot darbus elektrotīkla tuvumā, jāievēro Aizsargjoslu likums un no "Sadales tīkla" jāsaņem darbu veikšanas atļauja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!