Foto: Shutterstock
Ņemot vērā Ekonomikas policijas darbu telekomunikācijas nozarē, pērn būtiski samazinājies "pirātu" jeb nelegālo operatoru skaits, sacīja Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls.

Viņš norādīja, ka kopumā šis gads televīzijas operatoriem ir bijis grūts, jo ieviesa papildu valsts nodevas un nodokļus, līdz ar to vairāki televīzijas operatori ir izvēlējušies pārtraukt darbību vai samazinājuši darbības apmērus. Muuls atzīmēja, ka šogad tā bija zīmīga tendence.

Savukārt kā pozitīvu tendenci telekomunikācijas nozarē Muuls uzsvēra apturētos lielos tirgus spēlētājus, kuri bija nelegāli un strādāja, nemaksājot ne nodevas, ne nodokļus, ne autortiesības.

Vienlaikus LEKA valdes priekšsēdētājs sacīja, ka šogad būtiski ir izmainījusies mobilo telefonu lietošana līdz ar viesabonēšanas regulējuma izmaiņām. "Tie cilvēki, kas ceļo uz Eiropu vai nepieciešams zvanīt uz Eiropu jaunais regulējums ir izdevīgāks, taču tiem lietotājiem, kam nav nepieciešamība atrasties citās Eiropas valstīs vai sazināties ar tām, viņiem tas izsauc sadārdzinājumu un neapmierinātību," skaidroja Muuls.

Tāpat Muuls uzsvēra, ka šogad turpināja attīstīties arī internets. Viņš atzina, ka nākotnes perspektīvās jaunus pakalpojumus sola 5G tīkla internets. "Ņemot vērā, ka 5G tīklu sola pavisam drīz, jāatzīmē, ka ceļš uz 5G ieviešanu nav tik vienkāršs. Taču, ja mēs negribam zaudēt līderpozīcijas telekomunikācijas nozarē, kur Latvija patiešām ir labā situācijā, tad, gribot vai negribot, pie tā ir jāstrādā," teica LEKA valdes priekšsēdētājs.

Viņš papildināja, ka 5G ieviešana būs grūta, taču tā nav neiespējama Latvijā. "Iespējams, 5G neieviesīs visur – sāks ar lielajām pilsētām –, taču tas būs stimuls virzīties uz priekšu un attīstīties," norādīja Muuls.

Runājot par konkurenci, Muuls atzina, ka šogad nav bijusi sīva konkurence, jo tirgus ir stabilizējies, un šogad, pateicoties slēgtajiem nelegālajiem operatoriem, tirgus ir stabilizējies vēl vairāk. Viņš uzsvēra, ka patlaban konkurence nerada lielas galvassāpes. "Šis ir bijis stabils gads telekomunikācijas nozarei, taču nākamajā gadā kā izaicinājums varētu būt saistībā ar augstās izšķirtspējas jeb HD televīzijas ieviešanu, bet tas nav "akmenī kalts"," atzina Muuls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!