Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) un Eiropas Patentu iestādes (EPO) kopīgā pētījuma rezultāti pārliecinoši vedina domāt, ka pastāv sistemātiska pozitīva saistība starp intelektuālā īpašuma tiesību piederību un ekonomiskās darbības rezultātiem, aģentūrai LETA sacīja Patentu valdes Intelektuālā īpašuma informācijas centra informācijas pakalpojumu nodaļas vadītāja Ilze Grava.

Viņa uzsvēra, ka uzņēmumos, kuri ir intelektuālā īpašuma tiesību (IĪT) īpašnieki, ieņēmumi uz vienu darbinieku vidēji ir par 20% augstāki nekā uzņēmumos, kuriem IĪT nepieder. IĪT īpašniekiem darbības rezultāti ir vidēji par 36% augstāki patentu gadījumā, par 21% augstāki preču zīmju gadījumā un par 32% augstāki dizainparaugu gadījumā. "Kopumā ieņēmumi uz vienu darbinieku IĪT īpašniekiem ir par 55% augstāki," sacīja Grava.

Tāpat Grava uzsvēra, ka par 19% lielāku atalgojumu saviem darbiniekiem maksā uzņēmumi, kuriem pieder intelektuālā īpašuma tiesības.

IĪT piederības un saimnieciskās darbības rezultātu pozitīvā saistība, jo īpaši spēcīga ir mazo un vidējo uzņēmumu vidū, sacīja Grava.

Ņemot vērā minēto un mazo un vidējo uzņēmumu nozīmi Eiropas ekonomikā, EPO, EUIPO un Eiropas komisija savos stratēģiskajos plānos paredz īstenot pasākumus, kuri veicinātu iespēju Eiropas uzņēmumiem izmantot visas inovācijas un intelektuālā īpašuma priekšrocības.

Pētījumā izklāstītie analīzes rezultāti apstiprina, ka, vērtējot pēc ieņēmumiem uz vienu darbinieku un vidējām algām, ir pārliecinoša pozitīva saistība starp dažādu veidu intelektuālā īpašuma tiesību piederību un uzņēmumu darbības rezultātiem. Šis konstatējums atbilst pētījumu secinājumiem, kurus iepriekš ir veicis EUIPO un EPO, uzsvēra Grava.

Pašreizējais EPI un EUIPO kopējais pētījums ir 2015. gada EUIPO pētījuma atjauninājums, kas sagatavots, izmantojot uzlabotus datus un metodiku. Pretstatā iepriekšējam pētījumam, kura pamatā bija 12 dalībvalstu dati, šajā jaunajā pētījumā ir iekļauti dati par visu 27 dalībvalstu un Apvienotās Karalistes uzņēmumiem. Pētījumā iekļautās intelektuālā īpašuma tiesības ir tiesības uz patentiem, preču zīmēm un dizainparaugiem, vai jebkuras šo trīs tiesību veidu kombinācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!