Foto: DELFI
Ja neskaita valsti kā zemes īpašnieku, no desmit uzņēmumiem, kam Latvijā pieder vislielākās zemes platības, vairs tikai divos kontrole ir pašmāju fiziskajām vai juridiskajām personām, turklāt Valsts zemes dienesta (VZD) jaunākie dati rāda, ka ārvalstu izcelsmes uzņēmumi zemi Latvijā iegādājas vēl neredzētos tempos un apjomos.

Par to piektdien ziņo portāls "Pietiek.com", atsaucoties uz "Baltic Screen" ikgadējo pētījumu, kas balstīts uz Valsts zemes dienesta datiem.

Portāls informē, ka Latvijas lielāko zemes platību īpašnieku – juridisko personu vidū aizvadītā gada laikā turpinājusies līdzšinējā tendence: ārvalstu uzņēmumi turpina iespaidīgos apmēros iegādāties zemi, tikai tas notiek vēl pieaugošos apjomos.

Gada laikā pirmā desmitnieka pārstāves – ārvalstu kompānijas (precīzāk - to Latvijā reģistrētie meitasuzņēmumi) vien Latvijā iegādājušās vairāk nekā 58 tūkstošus hektāru zemes. Salīdzinājumam – pirms gada visas pirmā divdesmitpiecnieka ārvalstu kompānijas kopā gada laikā bija iegādājušās tikai 36 tūkstošus hektāru. Tikai pāris ārvalstu kompānijas šai laikā savas zemes platības Latvijā saskaņā ar Valsts zemes dienesta datiem ir samazinājušas, informē "Pietiek.com".

Vismilzīgākajos tempos Latvijā zemi pēdējā gada laikā saskaņā ar Valsts zemes dienesta datiem iegādājusies Zviedrijas "Bergvik Skog AB" meitaskompānija "Myrtillus" – tā gada laikā kopumā iegādājusies vairāk nekā 35,6 tūkstošus hektāru. Tāpat iespaidīgi bijuši arī ASV reģistrētās "Phemus Corporation" meitasuzņēmuma SIA "Empetrum" pirkumi – vairāk nekā 11,8 tūkstoši hektāru.

Portāls norāda, ka sarakstā nefigurē Latvijas vislielākais zemes turētājs – Latvijas Valsts meži, jo šī zeme reģistrēta uz Latvijas valsts vārda.

Zemes īpašnieku topa pirmajā vietā, pateicoties aizvadītā gada apjomīgajiem pirkumiem, atgriezies SIA "Myrtillus", vēsta "Pietiek.com". Tā oficiālais īpašnieks iepriekš bija ASV reģistrētā "Phemus Corporation", bet tagad – Zviedrijas "Bergvik Skog AB". VZD dati liecina, ka SIA "Myrtillus" pašlaik pieder 63 148,20 hektāri zemes (pieaugums par 35 616,76 hektāriem)

Otrās pozīcijas ieguvējs, Norvēģijas "Storebrand Livsforsikring AS" un pašmāju uzņēmēja Gundara Skudriņa (7,8% kapitāldaļu) uzņēmums SIA "Foran Real Estate" turpina palielināt savas zemes platības: 2007.gada laikā uzņēmuma zemes kopplatība bija vairāk nekā dubultojusies – no 5195 līdz 11 102 hektāriem, 2008.gadā klāt nāca vēl vairāk nekā 23 600 hektāru, padarot uzņēmumu par lielāko zemes īpašnieku Latvijā (izņemot valsti), iepriekšējā gada laikā bija nopirkti 14,6 tūkstoši hektāru, bet nu klāt nākuši vēl gandrīz 4800 hektāru, līdz ar to kopumā šobrīd šim uzņēmumam pieder 54 105,18 hektāri zemes, ziņo portāls.

Topa trešajā vietā saskaņā ar "Pietiek.com" datiem ierindojusies SIA "Rīgas meži " ar 45 889,17 hektāriem zemes. Uz Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības vārda reģistrētās zemes platības gada laikā palielinājušās vēl par gandrīz 13,9 tūkstošiem hektāru.

Portāla izveidotā lielāko zemes īpašnieku saraksta ceturto vietu ieņem vēl viena Zviedrijas "Bergvik Skog AB" meitaskompānija SIA "Fragaria", kas gada laikā iegādājusies vēl vairāk nekā 4400 hektāru zemes un kopumā tai pieder 16 258,61 hektārs.

Topa piekto vietu ieguvis pagājušā gada saraksta jaunpienācējs SIA "Empetrum", kas pieder jau pieminētajai ASV reģistrētajai "Phemus Corporation". Šis uzņēmums arī aizvadītā gada laikā ļoti aktīvi nodarbojies ar zemes uzpirkšanu visā Latvijā, pavairojot sev piederošās platības par 8586 hektāriem zemes, un kopumā tam tagad pieder 11 817,10 hektāri, liecina "Pietiek.com" publiskotā informācija.

Saraksta sestajā vietā ierindojusies SIA "Sodra mežs" ar 10 312,34 hektāriem zemes. "Pietiek.com" notrāda, ka Zviedrijas "Sodra Skogsagarna Ekonomisk Forening" piederošā kompānija pirms tam bija gandrīz dubultojusi savas platības, iegādājoties 3675 hektārus zemes – lielāko daļu no uzņēmēja Aigara Bedrīša, bet aizvadītā gada laikā iegādājusies "tikai" 2024 hektārus.

Zviedru "Skogssallskapet AB Latvijā" piederošais zemes apsaimniekotājuzņēmums SIA "Istra mežs" jau otro gadu pēc kārtas savas platības saskaņā ar Valsts zemes dienesta datiem nav būtiski mainījis un ieņem topa septīto vietu ar 6471,56 hektāriem zemes.

Astotajā vietā ierindojusies SIA "Ruda" ar 6172,64 hektāriem zemes. Šī mežsaimniecības kompānija, kas tāpat ir zviedru uzņēmuma "Bergvik Skog AB" īpašumā, aizvadītā gada laikā savas zemes platības ir vēl mazliet palielinājusi – klāt nākuši 111 hektāri, ziņo "Pietiek.com".

Devītās pozīcijas īpašniece dāņu kompānijas "Kurland ApS" meitaskompānija SIA "Artis JP" ir viena no Latvijas lielākajām lauksaimniecības zemes īpašniecēm, kas saimnieko galvenokārt Liepājas rajonā. Gada laikā tā nopirkusi klāt vēl 124 (gadu iepriekš – 253) hektārus zemes un pašlaik tai pieder 5975,08, ziņo portāls.

Lielāko zemes īpašnieku – uzņēmumu pirmo desmitnieku noslēdz SIA "Meža fonds" ar 5502,45 hektāriem zemes. Pagājušā gada saraksta jaunpienācēja vienīgais īpašnieks ir Jelgavas puses uzņēmējs Zigmārs Trapencieris un pērn uzņēmums piepircis klāt 2863,27 hektārus, liecina "Pietiek.com" publiskotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!