Foto: LETA

Pēc dzīvokļu pārdošanas apjoma pērn lielākie attīstītāji bija "Bonava Latvija", "YIT Latvija" un "Merks", liecina nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas "Colliers" veiktais "Rīgas un tuvās Pierīgas jauno un renovēto dzīvokļu tirgus apskats 2020".

Apskatā teikts, ka pirmajā vietā pērn bija "Bonava Latvija", kuras pārdošanas apjoms bija 34,2 miljoni eiro, kas veido aptuveni 13% no kopējā dzīvokļu pārdošanas tirgus apjoma. "Bonava Latvija" pērn pārdevusi 364 dzīvokļus jeb 17% no kopējā tirgus apjoma.

Otrajā vietā ir "YIT Latvija", kuras pārdošanas apjomi bija 33,4 miljoni eiro jeb aptuveni 13% no tirgus. Attīstītājs pērn pārdevis 293 dzīvokļus jeb 13% no kopējā tirgus apjoma.

Savukārt trešajā vietā ierindojusies būvkompānija "Merks" ar pārdošanas apjomu 24,7 miljoni eiro jeb 10% no kopējā tirgus apjoma. "Merks" pērn pārdevis 157 dzīvokļus jeb 7% no kopējā pārdoto dzīvokļu apjoma.

Ceturtajā vietā ierindots nekustamo īpašumu attīstītājs "Hanner", kura pārdošanas apjoms bija 24,5 miljoni eiro jeb 10% no tirgus apjoma. "Hanner" pērn pārdevis 199 dzīvokļus jeb 9% no kopējā pārdoto dzīvokļu skaita.

Piektajā vietā ierindots attīstītājs "R.Evolution" ar pārdošanas apjomu 10,6 miljoni eiro jeb 4% no kopējā tirgus apjoma. "R.Evolution" pērn pārdevis 37 dzīvokļus jeb 2% no kopējā pārdoto dzīvokļu skaita.

Sestajā vietā atrodas "KBO" ar 8,5 miljonu eiro pārdošanas apjomu un 81 pārdotu dzīvokli. Septītajā vietā ir "Vastint Latvia" ar 7,9 miljoniem eiro un 27 pārdotiem dzīvokļiem. Astotajā vietā ir "Home 4 Living" ar 6,6 miljonie eiro un 69 pārdotiem dzīvokļiem.

Devītajā vietā ierindots "EfTEN" ar 6,3 miljoniem eiro un 56 pārdotiem dzīvokļiem, bet desmitajā vietā atrodas "Hepsor" ar pieciem miljoniem eiro un 38 pārdotiem dzīvokļiem.

"Colliers" pārskatā teikts, ka "Bonava Latvija" pērn aktīvi pārdeva dzīvokļus sešos projektos un pārdošanas apjomi šim attīstītājam ir līdzīgi kā 2019. gadā. "YIT Latvija" ir strauji pietuvojies "Bonava Latvija", pateicoties labiem pārdošanas rādītājiem "Green City" un "Annas parka" projektos.

Savukārt "Merks" uz trešo vietu pakāpies no septītās vietas gadu iepriekš, pateicoties labajiem pārdošanas rezultātiem jaunajos projektos "Merks Viesturdārzs" un "Merks Gaiļezera nami".

Attīstītāji "Vastint Latvia" un "R.Evolution", kas specializējušies "premium" projektu izstrādē, arī ir iekļuvuši attīstītāju "Top 10". Kopā šie divi attīstītāji veido vairāk nekā pusi no "premium" klases dzīvokļu tirgus pārdošanas.

Topā ir iekļuvuši arī divi jauni attīstītāji - "Home 4 Living", kas nodeva ekspluatācijā pirmo "Mārupes namu" kārtu un pašlaik būvē otro kārtu, kā arī Igaunijas attīstītājs "Hepsor", kurš pērn pabeidza trīs projektus - "Legato" un "Sentimento" Āgenskalnā, kā arī "Strēlnieku 4B" klusajā centrā.

"Colliers" pārskatā teikts, ka kopumā pērn pārdoti 1700 jauni dzīvokļi un 510 renovēti dzīvokļi salīdzinājumā ar 2019. gadā pārdotajiem 1370 jaunajiem dzīvokļiem un 570 renovētajiem dzīvokļiem.

Kaut arī Covid-19 pandēmija izraisīja darījumu samazināšanos otrajā ceturksnī, pēc tam tirgus atjaunojās, sasniedzot rekordlielu pārdošanas apjomu gada beigās, teikts "Colliers" pārskatā.

Decembrī attīstītāji pārdeva vairāk nekā 310 jaunus un renovētus dzīvokļus, kas nozīmēja pieaugumu par

14% pēc pārdoto dzīvokļu skaita salīdzinājumā ar 2019. gadu un darījumu kopējās vērtības pieaugumu par 21%.

Kopējā darījumu vērtība primārajā dzīvokļu tirgū 2020. gadā pārsniedza 255 miljonus eiro, teikts "Colliers" pārskatā.

Sakarā ar ierobežoto ekonomiskās klases dzīvokļu piedāvājumu tirgū, darījumu skaits šajā segmentā 2020. gadā ievērojami samazinājās no vairāk nekā 460 darījumiem 2019. gadā līdz 275 darījumiem 2020. gadā.

Savukārt vidējā segmenta dzīvokļu darījumu skaits pērn ievērojami pieauga, sasniedzot 1430 darījumus, kas ir pieaugums par 37% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Vidējā darījuma vērtība šajā segmentā bija 105 500 eiro jeb aptuveni 1860 eiro par kvadrātmetru.

"Colliers" pārskatā teikts, ka lielākā daļa darījumu šajā segmentā tika noslēgti, kamēr īpašums joprojām bija būvniecības stadijā jeb gadu līdz pusotru gadu pirms ēkas nodošana ekspluatācijā.

"Premium" klases dzīvokļu tirgus bijis stabils ar nelielu darījumu skaita pieaugumu, teikts pārskatā.

Nerezidentu īpatsvars kopējā tirgū samazinājās no 12% līdz 10%, informē "Colliers". Arī "premium" segmentā nerezidentu veikto darījumu īpatsvars samazinājās no 47% līdz 31%, ko "Colliers" skaidro ar esošajiem pārvietošanās un ceļošanas ierobežojumiem.

Pērn pirkto dzīvokļu vidējā platība nedaudz pieauga, sasniedzot 59,1 kvadrātmetru, tomēr "Colliers" to vēl neattiecina uz Covid-19 ietekmi, jo lielākās daļas darījumu rezervēšanas līgumi tika noslēgti vēl pirms pandēmijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!