Foto: stock.xchng/DELFI

Uzņēmēju viedoklis par uzņēmējdarbības vidi Latvijā pagājušajā gadā pasliktinājās, liecina Biznesa augstskolas "Turība" un pētījumu kompānijas SKDS veiktais pētījums "Turības biznesa indekss".

Dati liecina, ka uzņēmēju viedoklis par uzņēmējdarbības vidi Latvijā pagājušajā gadā krities par 5,4 punktiem ja 2020.gadā "Turības biznesa indeksa" vērtība bija -17,9, tad pērn indeksa vērtība bija -23,3.

Tostarp tehnoloģiskie un infrastruktūras faktori uzņēmēju vērtējumā salīdzinājumā 2020.gadu samazinājušies par 17,8 punktiem, sociālie, kultūras un demogrāfiskie faktori par 11,7 punktiem, institucionālie un informatīvie faktori par 8,5 punktiem, bet tiesiskie faktori par 7,1 punktu.

Vienlaikus, pēc uzņēmēju paustā, pērn uzlabojušies uzņēmējdarbības monetārie faktori, indeksa kāpumam veidojot 4,2 punktus, bet fiskālie faktori uzlabojušies par trim punktiem.

Viens no būtiskākajiem negatīvajiem aspektiem pērn bija valdības darba ietekme to negatīvi vērtējuši 66,9% aptaujāto. Pētījuma autori norāda, ka valdības ietekme ik gadu tiek novērtēta ar vien zemāk.

Administratīvā sloga ietekmi uz uzņēmējdarbību negatīvi vērtē 83,1% respondentu, tostarp šo faktoru visnegatīvāk novērtējuši būvniecības sektorā strādājošie. Kopumā administratīvā apakšindeksa vērtība gada laikā kritusies par 14,2 punktiem.

Likumdošanas stabilitātes, nemainības un prognozējamības aspektu negatīvi vērtējuši 81,9% respondentu. Savukārt tiesisko vidi negatīvi vērtējuši 61,1% uzņēmēju, tostarp visnegatīvāk šo aspektu vērtējuši tirdzniecības uzņēmumi. Gada laikā šis apakšindekss krities par 15,7 punktiem.

"Turības biznesa indekss" ir indikators, kas raksturo Latvijas uzņēmēju viedokli par Latvijas uzņēmējdarbības vidi kopumā. Pētījumā par 2021.gadu piedalījās 750 Latvijas uzņēmēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!