Autotransporta direkcija (ATD) tikai tad pārskatīs sabiedriskā transporta sistēmas organizācijas principus, ja tiks rastas iespējas kompensēt papildu zaudējumus sabiedriskā transporta sistēmā, kas radīsies, ja pelnošie maršruti - galvenokārt starp Rīgu un lielajām pilsētām - tiks nodoti brīvai konkurencei.

Kā skaidroja direkcijā, patlaban pelnošajos maršrutos gūtie ieņēmumi tiek izmantoti zaudējumu segšanai nerentablajos maršrutos.

Šādas ieceres aktualizējušās pēc pasažieru pārvadātāja "Lux Express" aicinājumiem mainīt sistēmu, lai gan, kā skaidro ATD, arī Transporta attīstības pamatnostādnēs 2014.-2020.gadam, kas pašlaik ir saskaņošanas procesā, tika iekļauti četri sabiedriskā transporta sistēmas attīstības varianti, par kuru iespējamo realizāciju Autotransporta direkcija veiks detalizētu izpēti. Viens no tiem paredz brīvās konkurences ieviešanu vismaz daļā starppilsētu maršrutu tīkla.

"Līdzšinējās sarunas ar Igaunijas kolēģiem liecina, ka arī kaimiņvalsts sabiedriskā transporta sistēmai ir savas negatīvās iezīmes. Brīvais tirgus starppilsētu pārvadājumos ne vienmēr nodrošina sabiedriskā transporta pieejamību laikos, kad ir mazāka pasažieru plūsma un nav iespējams nodrošināt pietiekamu autobusu piepildījumu, piemēram, agrās rīta un vēlās vakara stundās. Tāpēc pirms lēmumu pieņemšanas ATD rūpīgi
izvērtēs visus aspektus, lai neciestu ne valsts budžets, ne pasažieri.

Sarunas ar "Lux Express" pārstāvjiem turpināsies, jo minētajā izvērtēšanas posmā jaunas idejas un svaigs skatījums uz problēmsituāciju ir noderīgs, uzsver direkcijā.

Kā ziņots, augusta beigās tikšanās laikā Autotransporta direkcijā ar tās vadību un Satiksmes ministrijas pārstāvjiem "Lux Express" pārstāvji skaidrojuši, ka, daļēji atverot un liberalizējot sabiedriskā transporta tirgu Latvijā, ievērojami palielinātos to cilvēku īpatsvars, kas izmanto sabiedrisko transportu, jo komfortabli autobusi piesaistītu arī biznesa cilvēkus.

"Lux Express" informē, ka diskusijas laikā arī valsts iestāžu pārstāvji piekrita, ka šajā nozarē vidējā termiņā būtu nepieciešamas vairākas sistēmiskas izmaiņas. Tāpat puses vienojušās, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēji, lai rastu vispiemērotāko risinājumu Latvijas situācijai, arī tiks iesaistīti priekšlikumu sagatavošanā izmaiņām nozares regulējumā.

Kā ziņots, iebilstot pret esošo situāciju pasažieru pārvadājumu jomā Latvijā, uzņēmums no 26.augusta mēneša garumā ikvienam piedāvā bezmaksas braucienus ar autobusu no Rīgas uz Liepāju un atpakaļ.

"Lux Express Group" ir starptautisks pasažieru pārvadājumu uzņēmums, kas darbojas Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Krievijā. "Lux Express Group" nodrošina biznesa klases ceļošanas pakalpojumus ar "Lux Express" zīmola autobusiem, kā arī ceļošanu par pieejamām cenām ar zemo cenu autobusu līniju "Simple Express". "Lux Express Latvija" īpašnieks ir Igaunijā reģistrēta kompānija "Lux Express Estonia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!