Pirmos PHARE līdzekļus reģionu attīstības programmai Latvija varētu saņemt 2001.gadā, tā pavēstīja īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle.

Valdība izvēlējās Zemgales reģionu kā otru reģionu Latvijā, kurš saņems PHARE līdzekļus.

Pēc Zīles teiktā, Zemgale tika izvēlēta politiska balsojuma rezultātā. Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ministri aizstāvēja līdzekļu piešķiršanu Baltijas jūras piekrastes plānošanas reģionam, savukārt abu pārējo valdības partiju ministri balsoja par labu Zemgales reģionam.

Tomēr Zīle sarunā ar žurnālistiem pieļāva, ka nākamajos gados līdzekļus varētu saņemt arī citi reģioni.

Zemgales reģionā ir apvienojušies Bauskas, Dobeles un Jelgavas rajoni. Par PHARE līdzekļiem ir paredzēts īstenot dzeramā ūdens apgādes un notekūdeņu attīrīšanas sistēmu sakārtošanas projektu Lielupes tuvumā esošajās pašvaldībās, autoceļa "Zemgales josta" teritoriju attīstības projektu, kā arī aizsargājamās dabas teritorijas Iecavas upes aukštecē attīstības projektu.

Jau ziņots, ka kā pirmais reģions, kurš 2000.gadā saņems PHARE līdzekļus, tika izvēlēta Latgale. Savukārt vēl PHARE līdzekļus gribēja iegūt septiņi reģioni.

Tiek domāts, ka nākamgad Latvija varētu rēķināties ar 30 - 40 miljonu eiro lielu PHARE līdzfinansējumu saviem projektiem. Tas nozīmētu, ka ekonomiskās izlīdzināšanas ietvaros izvēlētajos reģionos varētu realizēt projektus 8 - 10 miljonu latu apjomā gadā, kam attiecīgi būtu nepieciešams 2 - 3 miljonus latu liels Latvijas puses ieguldījums.

Valsts līdzfinansējums projektu īstenošanā būs 15 - 20%, bet atlikušos 5 - 10% vajadzētu finansēt pašvaldībām, kuras saņems PHARE līdzekļus. Jau ziņots, ka 75% finansējuma projektam dod PHARE, bet 25% - jāiegulda Latvijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!