Foto: DELFI

Pagājušajā sezonā ar elektromobiļiem izvizināti aptuveni 6 tūkstoši Rundāles pils dārza apmeklētāju, atklāja individuālā komersanta "Somnium" īpašniece Vita Reinfelde.

Pirms vairākiem gadiem Reinfeldei ar vīru radusies biznesa ideja, ka varētu pie Rundāles pils vizināt tūristus. 2010.gada aprīlī nodibināts uzņēmums "Somnium", paņemts kredīts "Latvijas Hipotēku un zemes bankā" (tagad "Latvijas attīstības finanšu institūcija "Altum"") un nopirkts pirmais elektromobilis. Laika gaitā bizness paplašināts, sākot piedāvāt arī laivu pakalpojumu.

Reinfelde stāsta, ka pieprasījums pēc šī tūrisma pakalpojuma aug, un pagājušajā sezonā, kas ilgst no 1.marta līdz 31.oktobrim, ar elektromobiļiem izvizināti aptuveni 6 tūkstoši Rundāles pils dārza apmeklētāju, savukārt laivās no 1.maija līdz 30.septembrim - aptuveni 1200.

Šogad, sākot sezonu 1.maijā, Rundāles pils un tās tuvākās apkārtnes apmeklētājiem atkal tiks piedāvāts gida pavadībā izbraukāt teritoriju ar diviem piecu un trīspadsmit vietu elektromobiļiem, kā arī vizināties pa pils dīķi ar četru vai sešu vietu laivu. Ekskursijas tiek vadītas latviešu, krievu vai angļu valodā.

Tā kā šis tūrisma piedāvājums kļūst arvien populārāks, Reinfelde prognozē, ka, iespējams, nākamgad tiks iegādāts vēl kāds elektromobilis.

Savukārt laivu brauciena pilnveidošanai jau šogad kopā ar Rundāles pils muzeja darbiniekiem ir paredzēts izkopt pils dīķi, lai tas būtu tieši tāds pats, pa kādu 18.gadsimtā vizinājās viena no ietekmīgākajām Eiropas ģimenēm un tās viesi.

Kopumā elektromobiļu pakalpojumus divās trešdaļās gadījumu izmanto tieši Latvijas iedzīvotāji - gan paši, gan arī vedot ārzemju viesus, kā arī ārvalstīs dzīvojošie tautieši. Tāpat ekskursiju elektromobilī ir klausījušies tūristi no visām Eiropas valstīm, Japānas, Taizemes, Ķīnas, Turcijas, ASV, Kanādas, Austrālijas, Meksikas un citām.

Ar laivām 2013.gada vasarā izvizināti 32 jaunie pāri. 80% ekskursiju laivās ir stāstīts latviešu valodā, 15% krievu valodā tūristiem no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas un 5% angļu valodā tūristiem no ASV, Japānas, Korejas un Norvēģijas.

Iepriekšējās sezonās, it sevišķi jūlijā, bijusi tendence pieaugt tūristu skaitam no Krievijas un Baltkrievijas.

Patlaban šis nelielais bizness radījis kopumā četras darbavietas, no kurām divās strādā paši uzņēmumu īpašnieki.

Kā norāda Reinfelde, tieši atbilstošu darbinieku trūkums ir šīs nozares galvenā problēma. Ir nepieciešami laipni darbinieki, kuri prot runāt publikai latviešu, krievu un angļu valodā. Šobrīd uzņēmumā strādā jaunieši, un, kā skaidro Reinfelde, lielākā mūsdienu problēma ir jauniešu krievu valodas neprasme.

Arī Rundāles pils muzeja pārstāvji ļoti pozitīvi vērtē ikvienu, kas vēlas pils teritorijā sākt uzņēmējdarbību, un atbalsta aktivitātes, kas paplašina apmeklētājiem pieejamo pakalpojumu klāstu, tā biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ruta Biļeviča.

Ekskursijas ar elektromobili novērtējuši daudzi pils apmeklētāji, uzskatot to par optimālo variantu pils dārza apskatei. Īpaši šo iespēju izmanto vecāka gadagājuma cilvēki, kā arī cilvēki ar kustību traucējumiem.

Savukārt laivošanas pakalpojuma ieviešana pamudinājusi pils muzeju daudz ātrāk, nekā plānots, pievērsties pārējo pils ansambļa objektu sakopšanai. Izbūvēta piestātne, un sakopta saliņa. Rekonstrukcija vēl turpināsies, skaidroja Biļeviča.

Elektromobiļu un laivu brauciena pakalpojumus nodrošina IK "Somnium", kura īpašniece ir Vita Reinfelde un IK "Gustame", kas nodibināts 2012.gada aprīlī un kura īpašniece ir Valentīna Reinfelde, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!