Trešdien pie Saeimas norisinās pikets pret mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likvidēšanu. Piketā tiks pieprasīts atcelt obligātās sociālās iemaksas, kas MUN maksātājiem jau no nākamā gada būs jāmaksā ik mēnesi, pat, ja konkrētajā periodā uzņēmums neguva ienākumus.

Kā informē piketa organizatore Kristīna Putinceva, piketu pieteikušas privātpersonas – MUN maksātāji, kuriem tieši šis nodoklis ar atvieglotajiem nosacījumiem nesen ļāvis uzsākt savu uzņēmējdarbību.

"Līdz šim mēs, līdzīgi kā citi Latvijas iedzīvotāji, par visām valstī notiekošajām nejēdzībām uzzinājām medijos un dusmojāmies savās virtuvēs. Taču nejēdzības turpinās, un politiķi arvien biežāk pieņem tautas vairumam nelabvēlīgus lēmumus, kas ir attālināti no realitātes," skaidroja Putinceva. "Tāpat vēriens, ar kādu Valsts budžeta nauda tiek tērēta daudziem publiskiem projektiem, kā arī varas pārstāvju ērtībām un idejām, nav samērīgs ar to, kāda finansiālā situācija ir lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju."

Grozījumi MUN likumā, kas paredz likvidēt MUN, ir iekļauts budžeta likumprojektu paketē, un par to tiks lemts trešdien galīgajā lasījumā.

Vienlaikus deputāts Artuss Kaimiņš ir aicinājis iedzīvotājus ierasties pie Saeimas, lai tie paustu savu attieksmi pret tā saucamajām "deputātu kvotām", kas guvušas plašu negatīvu rezonansi sabiedrībā.

Vēstīts, ka grozījumi likumā paredz, ka mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem līdz 2018. gada 15. decembrim būs jāpārreģistrējas kādā no pastāvošajiem nodokļu maksāšanas režīmiem, ja tie vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018. gada 31. decembra.

Ja mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs līdz 2018. gada 15. decembrim nebūs pārreģistrējies, tas, atkarībā no juridiskās formas, kļūs par uzņēmumu ienākuma nodokļa vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju.

Pret grozījumiem iepriekš iebilda Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, "Latvijas Reģionu apvienības" frakcija un frakcija "No sirds Latvijai".

Tāpat ziņots, ka pērn atbalstīti likuma grozījumi, kas paredz, ka, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, noteiks minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) līmeni.

Šis līmenis 2017. gadā paredzēts 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, savukārt 2018. gadā – VSAOI būs jāmaksā kā no visas valstī noteiktās minimālās algas, pat ja darba samaksa būs mazāka.

Sociālo iemaksu starpība būs jāsedz darba devējiem no saviem līdzekļiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem par saviem darbiniekiem segs visu VSAOI summu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!