Foto: Shutterstock

Latvijā šogad pirmajos piecos mēnešos saražotas 3086 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 13,1% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, liecina pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

No visas saražotās elektroenerģijas 1690 GWh, kas ir par 3,7% vairāk nekā pērn pirmajos piecos mēnešos, saražots Daugavas hidroelektrostacijās (HES), kamēr mazajās HES saražotās elektroenerģijas apmērs samazinājies par 20,1% – līdz 37 348 megavatstundām (MWh).

Vienlaikus termoelektrostacijās (TEC) 2021.gada pirmajos piecos mēnešos saražotas 872 728 MWh elektroenerģijas, kas ir par 71% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Savukārt ar biomasu šogad pirmajos piecos mēnešos saražotas 167 914 MWh elektroenerģijas, kas ir par 3,1% mazāk nekā pagājušā gadā pirmajos piecos mēnešos, koģenerācijā saražotas 136 439 MWh elektroenerģijas, kas ir par 6,8% mazāk, bet ar biogāzi saražotas 118 810 MWh elektroenerģijas, kas ir par 8,1% mazāk nekā pērn pirmajos piecos mēnešos.

Vēja elektrostacijās šogad pirmajos piecos mēnešos saražotas 61 436 MWh elektroenerģijas, kas ir par 32% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt saules elektrostacijās saražotas 805 MWh elektroenerģijas, kas ir par 2,9% mazāk.

"Augstsprieguma tīkla" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats arī atklāj, ka elektroenerģijas patēriņš šogad pirmajos piecos mēnešos Latvijā veidoja 3109 GWh, kas ir par 2,9% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Apskatā arī minēts, ka maijā lielās koģenerācijas stacijas ar vērā ņemamu jaudu strādāja vien dažas stundas, kopumā saražojot 11 795 MWh elektroenerģijas, kas ir 10,8 reizes mazāk nekā pērn maijā. TEC ražošanas samazinājums saistīts ar augstajām gāzes un ogļskābās gāzes emisiju kvotu cenām, kā rezultātā ražošana kļūst ekonomiski neizdevīga pat pie aptuveni divas reizes augstākām elektroenerģijas cenām nekā pirms gada.

Vienlaikus maijā Daugavas HES saražotās elektroenerģijas īpatsvars bija 80%, neskatoties uz HES ražošanas kritumu absolūtajos skaitļos, salīdzinot ar šā gada aprīli.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!