Foto: Shutterstock

Būvniecības uzņēmumu īpatsvars, kas norāda, ka darbaspēka iztrūkumu kā darbība ierobežojošu faktoru kopš 2020. gada beigām ir gandrīz divkāršojies, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par prognozētajām izmaiņām darbaspēka un būvmateriālu izmaksās būvniecības nozarē.

Darbaspēka pieprasījums būvniecības nozarēs saglabājās augstā līmenī. Covid-19 pandēmija būvniecības nozari ir skārusi relatīvi mazāk un kopumā darbaspēka pieprasījums nozarē pārsniedz pirmskrīzes līmeni. Aizņemto darbavietu skaits būvniecībā 2021. gada marta beigās bija par 3,1% augstāks nekā attiecīgi 2020. gada marta beigās, bet par 3,9% augstāks nekā 2019. gada attiecīgā periodā.

Uzlabojas būvniecības nozares noskaņojums un nodarbinātības pieauguma gaidas. 2021. gada jūlijā būvniecības nozares konfidences rādītājs bija atgriezies 2019. gada jūnija mēneša līmenī, savukārt nodarbinātības gaidas – 2019. gada aprīļa mēneša līmeni. Ņemot vērā kopējo pozitīvo noskaņojumu nozarē, sagaidāms, ka darbaspēka pieprasījums nozarē turpinās augt.

Vienlaikus pieaug būvniecības uzņēmumu īpatsvars, kas saskaras ar darbaspēka nepietiekamību. Saglabājoties augstai būvniecības nozares aktivitātei, palielinās to nozares uzņēmumu īpatsvars, kas saskaras ar problēmām atrast sev nepieciešamos darbiniekus.

Būvniecības uzņēmumu īpatsvars, kas norāda uz darbaspēka iztrūkumu kā uzņēmuma darbības ierobežojošu faktoru kopš 2020. gada beigām ir gandrīz divkāršojies.

Saskaņā ar uzņēmumu konjunktūras apsekojuma datiem 2021.gada jūlija sākumā 20,5% no būvniecības uzņēmumiem norādīja darbaspēka trūkumu kā ražošanas ierobežojošu faktoru (2020. gada jūlija sākumā – 11%).

Uz darbaspēka nepietiekamības pieaugumu būvniecības nozarē norāda arī vakanču skaita pieaugums. Kopš 2020. gada beigām NVA reģistrēto vakanču skaits nozarē ir audzis par 15,7%. 2021. gada jūnija beigās būvniecības nozarē kopumā bija reģistrētas 6869 vakances, kas ir vairāk nekā 1/3 no NVA reģistrētām brīvām darbavietām un bija augstākais vakanču rādītājs starp nozarēm.

Pakāpenisks ekonomisko aktivitāšu pieaugums, Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna pasākumu īstenošana, lielie investīciju projekti (piem., Rail Baltica), jaunais ES fondu plānošanas periods norāda, ka tuvākajos gados būvniecības nozarē darbu apjomi augs. Sagaidāms, ka darbaspēka pieprasījums līdz 2027. gadam būvniecības nozarē varētu pārsniegt pirmskrīzes līmeni (2019. gadā nodarbināto skaitu) par aptuveni 9% - vairāk nekā 7 tūkstošiem nodarbināto.

Līdz ar darbaspēka novecošanās tendencēm un kopējā darbaspēka piedāvājuma samazināšanos, kopējais darbaspēka nepietiekamības līmenis būvniecības nozarē turpmākajos gados varētu jūtami pieaugt. Būtisku daļu no kopējā pieprasījuma būvniecības nozarē ieņems aizvietojošais darbaspēka pieprasījums. Vakanču skaits, kas nākamajos gados varētu izveidoties būvniecības nozarē pārsniegs to līmeni, kāds bija vērojams 2018.-2019. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!