Foto: DELFI

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) neplāno izmantot pirmpirkuma tiesības uz vēsturisko Āgenskalna ūdenstorni, bet inspekcijai ir idejas par to, kā turpmāk arhitektūras pieminekli varētu izmantot.

VKPAI pārstāve Dace Cebule pastāstīja, ka šā gada sākumā ir apsekojusi ūdenstorni. Ēkai kopš tās uzcelšanas 1911.gadā ir saglabājušās oriģinālās konstrukcijas, jumta forma, fasādes apdare, kā arī dažādi apdares elementi un akmenī veidotais ieejas portāls. Tāpat ir saglabājies kultūrvēsturiskais telpu plānojums. Tomēr pati apkārtne ir nesakopta un žogs ir sabojāts, kas nozīmē, ka ēkai var piekļūt nepiederošas personas.

Inspekcija pašreizējam ūdenstorņa saimniekam SIA "Rīgas ūdens" (RŪ) ir nosūtījusi vēstuli ar priekšlikumiem, kam ēku turpmāk varētu izmantot. VKPAI ieskatā nebūtu slikti, ja ūdenstornim atjaunotu tā oriģinālo funkciju - ūdensapgāde, ko varētu izmantot ārkārtas gadījumos. Paralēli tornis varētu kalpot arī kādiem mūsdienīgiem mērķiem piemēram, to varētu iekļaut tūrisma maršrutos kā industriālā mantojuma objektu, ļaujot uz Pārdaugavu paskatīties no cita skatu punkta. Tāpat ēku varētu izmantot kā izglītības un apmācību centru.

Lai vispār veiktu kādus atjaunošanas darbus vai pārbūvi, jaunajiem īpašniekiem jārēķinās, ka būs jāizpēta arhīvi par ēkas sākotnējo arhitektūru un arī VKPAI būs sava teikšana. Tiklīdz būs zināms ēkas jaunais īpašnieks, VKPAI ar viņu sazināsies un notiks konsultācijas par turpmākajiem darbiem, turklāt inspekcija sekos līdzi, vai tiks ievēroti tās norādījumi, uzsvēra Cebule.

Vienlaikus Cebule prognozēja, ka diezin vai kāds ļaus šāda tipa ēkā ierīkot dzīvokļus. Tomēr katra ideja tiks apspriesta ar īpašnieku un panākts kāds konsenss. "Kad kaut ko piedāvās, tad arī skatīsimies, vai tas ir atbilstoši šai būvei," teica VKPAI pārstāve.

Jau ziņots, ka pašvaldības ūdensapgādes uzņēmums RŪ plāno izsolē pārdot vēsturisko ūdenstorni Alīses ielā 4, Āgenskalnā. Uzņēmuma pārstāvis Artūrs Mucenieks skaidroja, ka torni izlemts pārdot, jo tas jau ap 40 gadu nepilda ūdenstorņa funkcijas un šajā laikā uzņēmumam bijis vairāk kā apgrūtinājums, jo bija jāiegulda līdzekļi objekta kā valsts kultūras pieminekļa uzturēšanā atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Torņa izsoles sākumcena ir 157 200 eiro. Īpašumu veido arī zemesgabals, pagalma izbūve un trīs garāžas.

Ūdenstornis celts 1910.-1911.gadā pēc arhitekta Vilhelma Ludviga Nikolaja Bokslafa projekta.

Pēc Bokslafa projekta Rīgā uzcelts apmēram 30 daudzstāvu mūra dzīvojamo un sabiedrisko ēku, kā arī vairākas rūpnīcu ēkas. Gandrīz katrs viņa darbs ir ar kaut ko unikāls. Pazīstamākās Bokslafa projektētās celtnes Rīgā ir kādreizējā Komercskola, tagadējā Mākslas akadēmija Kalpaka bulvārī 13, bijusī Lielās ģildes kantoru un dzīvokļu ēka Amatu ielā 4, Āgenskalna un Čiekurkalna ūdenstorņi, Svētā Krusta baznīca Ropažu ielā 120.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!