Foto: Shutterstock
Piena nozarē ir iestājusies zināma stabilitāte, jo piena iepirkuma cenas jau vairākus mēnešus pēc kārtas gandrīz nemainās, teica Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

LPCS valdes priekšsēdētājs atgādināja, ka saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra aplēsēm vidējā piena iepirkuma cena šogad jūlijā Latvijā bija 284,4 eiro par tonnu, kas ir par 1,3% mazāk nekā mēnesi iepriekš, kad tā bija 288 eiro par tonnu. Augustā provizoriskā piena iepirkuma cena varētu būt līdzīga, kas liecina par zināmu stabilitāti. Piena iepirkuma cena jau vairākus mēnešus pēc kārtas ir gandrīz nemainīga. "Nekad nebūs tā, ka piena iepirkuma cena nākamajā mēnesī būs pilnīgi identiska. Līgumi ir dažādi," skaidroja Šolks, piebilstot, ka piena iepirkuma cena Latvijā jāskata kontekstā ar piena cenām Eiropā.

Viņš piebilda, ka arī industriālo piena produktu cenas pēdējos mēnešos nav mainījušās. "Industriālo produktu, sevišķi, sauso piena produktu cenas joprojām ir salīdzinoši zemas. Sviesta cena, lai arī kritusies, joprojām ir relatīvi augstāka nekā kādreiz. Siera cena ir nedaudz pamainījusies," teica LPCS vadītājs.

Viņš piebilda, ka šā gada vasara līdz šim ir bijusi īpatnēja visai mainīgo laika apstākļu ziņā. Vienlaikus vasara ir bijusi pietiekami laba lopbarības savākšanai atšķirībā no iepriekšējā gada, kad bija liels sausums un šajā ziņā bija grūtības. Nekādu prognozējamu satricinājumu vai lielu bažu par piena nozares attīstību pagaidām neesot, piebilda Šolks.

LPCS vadītājs atzina, ka arī piena pārstrādes uzņēmuma "Smiltenes piens" lielāko īpašnieku lēmums pārdot uzņēmuma akcijas situāciju nozarē, visticamāk, nemainīs. "Ņemot vērā potenciālos šī uzņēmuma jaunos īpašniekus un citu informāciju, domāju, ka uz nozari tas negatīvu iespaidu neatstās, tādas pazīmes neredzu," sacīja Šolks.

Viņš arī atgādināja, ka nozarē aktuāls notikums tuvākajā laikā ir LPCS organizētais ikgadējais Latvijā labāko piena produktu konkurss, kura uzvarētāji tiks paziņoti uzreiz pēc starptautiskās pārtikas izstādes "Riga Food 2019" oficiālās atklāšanas ceremonijas 4. septembrī. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad konkursā var piedalīties visi Latvijā reģistrēti piena pārstrādes uzņēmumi - arī tādi, kas nav LPCS biedri. Tas noteikti pastiprinās konkurenci, kas vērtējams tikai pozitīvi, piebilda LPCS vadītājs.

Šolks atgādināja, ka oficiālā pieteikšanās konkursam bija līdz šā gada 12. augustam, bet, ja kāds to ir nokavējis, konkursam ir iespējams pieteikties arī pēc oficiālā pieteikšanās datuma, sazinoties ar LPCS.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas Piena tirgus novērošanas centra datiem par Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu provizoriskajām piena iepirkumu cenām Latvijā piena iepirkuma cena šogad jūlijā bija 283,2 eiro tonnā, kas ir par 0,7% mazāk nekā mēnesi iepriekš, un par 16% mazāk nekā vidēji ES, kur tā jūlijā bija 337 eiro tonnā. ES vidējā piena iepirkuma cena šogad jūlijā bija par 0,7% augstāka nekā mēnesi iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!