Foto: stock.xchng

Piena piegādes kvotas izpilde 2012./2013. kvotas gada pirmajos sešos mēnešos jau sasniegusi 52,76%, liecina Lauksaimniecības datu centra (LDC) informācija.

Laika posmā no aprīļa līdz septembra beigām Latvijas piena ražotāji kopā pārstrādei nodevuši 398 tūkstošus tonnu piena ar vidējo tauku saturu 4,08%.

Septembrī piegādes piena kvotu īpašnieki saražojuši par 5,6% vairāk piena nekā pērn attiecīgajā mēnesī, augustā ‒ par 8,6% vairāk, jūlijā ‒ par 12,6% vairāk, jūnijā ‒ par 10,5% vairāk, maijā ‒ par 11,9% vairāk, bet aprīlī ‒ par 8,9% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā mēnesī. Kopumā šā kvotas gada pirmajos sešos mēnešos piena piegādes kvotas ietvaros piens nodots par 9% vairāk nekā pērn.

LDC informācija liecina, ka pašlaik Latvijā ir 10,3 tūkstoši piena piegādes kvotu īpašnieku.

Eiropas Komisijas (EK) Lauksaimniecības un lauku attīstības ģenerāldirektorāta pārstāvis Rodžers Veits žurnālistiem iepriekš atzina, ka pagaidām Latvijas lauksaimnieki nav pārsnieguši kvotu apmēru, taču kvotas izpildes rādītāji rada bažas, ka kvotas gada beigās piena piegādes kvota būs pārpildīta un Latvijai var būt jāmaksā soda nauda vairāku miljonu eiro apmērā.

"Ja Latvijas lauksaimnieki turpinās šādu pieauguma tempu arī turpmāk, kas ir katra lauksaimnieka atbildība un lēmums, ir sagaidāms, ka tiks pārsniegta nacionālā kvota," norādīja Veits.

Arī Zemkopības ministrija septembra otrajā pusē jau aicināja piena ražotājus sekot līdzi kvotas izpildei, lai Latvijai nebūtu jāmaksā soda nauda, taču apliecināja, ka strādā pie risinājumiem, lai Latvijai nebūtu jāmaksā sods par Eiropas Savienības noteikto piena kvotu pārpildi.

Savukārt biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš iepriekš pauda pārliecību, ka Latvijas piensaimnieki vēl var sabalansēt ražošanas apmērus, lai iekļautos noteiktajās piena kvotās.

Latvijas kopējā piena kvota 2012./2013. kvotas gadam ir noteikta 773 399 tonnu apmērā, no kā 754 785 tonnas veido valsts piegādes piena kvota un 18 614 tonnu – tiešās tirdzniecības piena kvota. Vienlaikus kvotu sistēma noteic, ka katru kvotu (tas ir, piegādes un tiešās tirdzniecības) administrē atsevišķi, tāpēc, valsts mērogā pārsniedzot šos ierobežojošos daudzumus, katram piena ražotājam, kurš pārsniedzis savu piena kvotu, ir jāmaksā soda nauda. Soda naudas apmērs ir 195,6 lati par katru pārsniegto kvotas tonnu.

Pagājušajā – 2011./2012. – kvotas gadā Latvijas piena piegādes kvotas izpilde bija 92,24%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!