Foto: LETA
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un lauksaimnieku organizācijas trešdien Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvajā padomē vienojās par 8,45 miljonu eiro sadali lauksaimniekiem, no kuriem piena ražotājiem plānots piešķirt 7,15 miljonus eiro, bet cūkkopjiem - 1,3 miljonus eiro, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Eiropas Savienības (ES) piešķirtais atbalsts 8,45 miljonu eiro apmērā cūkkopjiem un piena ražotājiem tika sadalīts, pamatojoties uz zaudējumu apmēru, un to plānots izmaksāt šā gada nogalē.

Lauksaimniecības konsultatīvajā padomē zemkopības ministrs arī informēja, ka 2016.gadā lauksaimnieki saņems nacionālās subsīdijas 8,6 miljonu eiro apmērā.

Eiropas Komisija 15.septembrī ES lauksaimniecības ministru padomes neformālajā sanāksmē Luksemburgā piedāvāja atbalstam Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm piešķirt aptuveni 8,5 miljonus eiro. Kopējais finansējums tirgus krīzes risināšanai ir 500 miljoni eiro.\

Tostarp 420 miljoni eiro sadalīti dalībvalstu starpā, par pamatu ņemot dalībvalstu piena apmēru pēdējā - 2014./2015. kvotas gadā, piena cenas starpību, salīdzinot ar ES vidējo, Krievijas embargo un sausuma ietekmi un cūkgaļas cenas samazinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!