Foto: Publicitātes foto

Valmieras novada piensaimnieki "Pērles A.A.J." piesaistījuši 1,5 miljonus eiro no bankas "Citadele", ko ieguldīs, lai modernizētu savu piensaimniecības kompleksu un uzlabotu dzīvnieku labturības apstākļus, "Delfi Bizness" informēja bankā.

Projektā plānots izbūvēt jaunlopu novietni, kas tiks aprīkota ar jaunām guļvietām, ventilatoriem, dzirdnēm un ērtu barības galdu. Papildus tiks izbūvēta jauna kūtsmēslu krātuve. Novietnes un tās saistošās infrastruktūras izmaksas sastādīs aptuveni 1,28 miljonus eiro, bet krātuves uzstādīšana maksās 228 000 eiro.

"Jaunais komplekss nodrošinās to, ka gan slaucamās govis, gan jaunlopi varēs uzturēties vienuviet, kā rezultātā apsaimniekošana kļūs krietni efektīvāka un iespējas palielināt ganāmpulku – lielākas. Novietnē dzīvniekiem tiks paaugstināts komforta līmenis, ko nodrošinās palielināta platība uz dzīvnieku, labāka ventilācija un mīkstākas guļvietas. Šis faktoru kopums, kā arī iespēja efektivizēt lopu pārvietošanu fermas ietvaros veicinās dzīvnieku stresa līmeņa samazināšanu un kopējo labturības apstākļu uzlabošanos," komentē "Pērles A.A.J." valdes loceklis Jānis Pastars.

Fermas modernizācijas ietvaros lopu novietni plānots aprīkot ar jaunu skrēperu sistēmu, kas palīdzēs kūtsmēslu izvākšanu nodrošināt automatizēti. "Tas ļaus samazināt manuālā darba apjomu līdz minimumam un vienlaikus ierobežot emisiju apjomu," norāda saimniecības vadītājs.

"Ar "Pērles A.A.J." sadarbojamies jau ilgtermiņā, un prieks, ka kopš pirmā "Citadeles" atbalstītā modernizācijas projekta 2017. gadā saimniecības ganāmpulks ir kļuvis aptuveni trīs reizes lielāks, un attīstības darbus kopā ar saimniecību vēl joprojām turpinām kopā," atklāj bankas "Citadele" vidējo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs Guntis Mincis.

"Pērles A.A.J." ir piensaimniecība, kas dibināta 1992. gadā un tajā jau divās paaudzēs saimnieko Pastaru ģimene. Saimniecība atrodas Valmieras novada Ķoņu pagastā. "Pērlēs" uzturas aptuveni 350 govis, kas ir viens no ražīgākajiem ganāmpulkiem Latvijā ar vidējo izslaukumu 13,9 tonnu apmērā.

Kā liecina "Lursoft" informācija, 2021. gadā "Pērles A.A.J." apgrozījums bija 1,733 miljoni eiro, bet peļņa sasniedza 385 475 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!