Foto: F64

Pilnīga elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā, kad elektroenerģiju brīvajā tirgū vajadzēs pirkt arī mājsaimniecībām, varētu notikt ne ātrāk kā nākamā gada vidū, trešdien žurnālistiem pastāstīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Vienlaikus viņš atzina, ka drīzāk tas varētu notikt nākamā gada otrajā pusē.

Pūce norādīja, ka visu elektroenerģijas lietotāju nonākšana brīvajā tirgū ir elektroenerģijas liberalizācijas gala uzdevums un EM pašlaik gatavo valdībai arī ziņojumu par to. "Mums ir ļoti labvēlīgs laiks no tāda viedokļa, ka no nākamā gada 1.janvāra Igaunija sper šo soli un tur visi lietotāji kļūs par tirgus lietotājiem. Tas ļaus iepazīt mums, kā tas praktiski darbosies citā valstī, kas reizēm ir noderīgi," viņš teica.

Tāpat EM valsts sekretārs sacīja, ka sadales sistēmas operators "Sadales tīkls" arī tad, kad elektroenerģijas tirgus paplašināšana Latvijā notika pirmo reizi – šā gada 1.aprīlī – ar saviem pienākumiem tika galā veiksmīgi, un pauda pārliecību, ka tā būs arī turpmāk, norādot, ka, vērtējot Igaunijas pieredzi, elektroenerģijas tirgotāji paši vēlēsies potenciālos klientus informēt par gaidāmajām elektroenerģijas tirgus pārmaiņām. Pūce arī minēja, ka elektroenerģijas tirgotāji tirgus atvēršanai gatavojas līdzīgi tam, kā tas notiek mobilo sakaru tirgū – tiek gatavoti tarifu plāni un īpaši veidi, kā tos piedāvāt potenciālajiem klientiem, uzsverot, ka tirgus pārmaiņas ir interesants laiks gan tirgotājiem, gan patērētājiem.

Arī "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis atkārtoti apliecināja uzņēmuma gatavību elektroenerģijas tirgus liberalizācijai, paužot, ka nesaredz problēmas arī pilnīga tirgus atvēršanas gadījumā.

"Šā gada sākuma pieredze, ka no 1.aprīļa tirgus atvērās aptuveni 4,5 tūkstošiem klientu, mums bija laba pieredze. Šo laiku – līdz 1.novembrim [līdz kuram elektroenerģijas tirgū jāienāk visām juridiskajām personām] – mēs arī neesam gulējuši. Esam skatījušies, kā labāk pilnveidot procesu, ko mums labāk vajag pamainīt informācijas tehnoloģiju sistēmās, kā ātrāk nodrošināt informāciju gan tirgotājiem, gan kā labāk apkalpot klientus. Ja runājam par mājsaimniecībām, tad tas, pie kā mēs pašreiz strādājam, ir "Sadales tīkla" portāls, un tā būs iespēja mums apkalpot ne tikai dažus tūkstošus klientu, bet desmitiem tūkstošiem klientu. Mēs ātrāk saņemsim informāciju par patēriņiem, jo pašlaik mājsaimniecības pašas deklarē savu patēriņu, un šeit, protams, ir laika jautājums – jo ātrāk mēs saņemsim no klientiem informāciju, jo viss šis process būs ātrāks. Tā kā es šeit nākotnē tādu risku, ka mēs kaut ko nevarētu izdarīt, neredzu," klāstīja Pinkulis.

Viņš arī pavēstīja, ka no tiem patērētājiem, kuriem elektroenerģijas tirgotājs brīvajā tirgū bija jāizvēlas līdz 1.aprīlim, patlaban savu izvēli nav izdarījuši tikai aptuveni 700 klientu.

Vienlaikus Pinkulis informēja, ka elektroenerģijas patērētājiem, kuriem atvērtajā tirgū jāienāk līdz šā gada 1.novembrim, līdz 3.septembrim paredzēts izsūtīt paziņojumus par gaidāmajām pārmaiņām.

"Runājot par atšķirību, ko jaunie brīvā tirgus dalībnieki jutīs no administratīvā viedokļa, – pašreizējais elektroenerģijas piegādes līgums ietver divus pakalpojumus – sadales sistēmas pakalpojumu vai elektroenerģijas piegādi un enerģijas pārdošanu. Kļūstot par tirgus dalībnieku, būs jānoslēdz divi atsevišķi līgumi – gan par sadales sistēmas pakalpojumiem, gan elektroenerģijas tirdzniecību. Norēķins par sadales pakalpojumiem tiks veikts atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātajam sadalas sistēmas operatora pakalpojuma tarifiem," paskaidroja Pinkulis.

Savukārt uzņēmumiem, kuri līdz 10.oktobrim, kad jāizvēlas elektroenerģijas tirgotājs un ar to jānoslēdz līgums, lai no 1.novembra ienāktu brīvajā elektroenerģijas tirgū, to nebūs izdarījuši, elektroenerģiju vajadzēs iegādāties par pēdējā garantētā piegādātāja – Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" – noteikto cenu.

Vienlaikus EM valsts sekretārs Pūce uzsvēra – tā kā elektroenerģijas cenas tirgū šogad ir relatīvi zemas un tā cena, kas ir ietverta regulētajā tarifā, ir augstāka par to cenu, nekā patērētājs elektroenerģiju var iegātāties tirgū, arī pēdējā garantētā piegādātāja cena būs zemāka.

Tomēr viņš atzina, ka garantētā piegādes cena tiek noteikta tikai uz vienu mēnesi, tādēļ patērētājs nevar iegūt pārliecību par cenas stabilitāti. Pūce piebilda – gadījumā, ja patērētājs savu tirgotāju nebūs izvēlējies laicīgi un elektroenerģiju no 1.novembra viņam sāks piegādāt par pēdējā garantētā piegādātāja cenu, elektroenerģijas tirgotāju viņš var izvēlēties arī vēlāk.

Jau vēstīts, ka valdība 28.augustā apstiprināja EM sagatavotos grozījumus noteikumos, kas paredz no šā gada 1.novembra noteikt, ka iepirkt elektroenerģiju par regulētu tarifu var tikai tie lietotāji, kas elektroenerģiju patērē mājsaimniecības vajadzībām.

EM sagatavotie noteikumi paredz saglabāt tiesības pirkt elektroenerģiju par regulētu tarifu mājsaimniecībām un elektroenerģijas lietotājiem, kuru pieslēguma spriegums nepārsniedz 400 voltu, ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva nepārsniedz 100 ampēru un kuri tālāk piegādā elektroenerģiju apakšlietotājiem, kas ir mājsaimniecības lietotāji. Savukārt pārējiem lietotājiem elektroenerģija būs jāpērk, izvēloties kādu no elektroenerģijas tirgotājiem par vienošanās cenu. Tirgus dalībniekiem ir iespēja izvēlēties tirgotāju pēc tā piedāvājuma, kā arī mainīt tirgotāju. Latvijā pašlaik ir reģistrēti 43 elektroenerģijas tirgotāji, bet aktīvi ir pieci.

Plānots, ka līdz ar jauno regulējumu brīvajam elektroenerģijas tirgum pievienosies vēl aptuveni 20 tūkstoši lietotāju, kas ir 2,3% no lietotājiem un patērē aptuveni 9,5% elektroenerģijas.

Elektroenerģijas tirgū pašlaik ir 5900 elektroenerģijas lietotāju, kas ir 0,7% no visiem lietotājiem un patērē aptuveni 66% elektroenerģijas.

EM uzskata, ka elektroenerģijas tirgus paplašināšana pozitīvi ietekmēs Latvijas elektroenerģijas tirgus tālāku attīstību, piesaistot vairāk elektroenerģijas tirgotāju, tādējādi veicinot konkurenci starp tirgotājiem un nodrošinot elektroenerģijas pircējiem lielāku izvēles iespēju.

Noteikumi paredz arī procedūru, kā saistītais lietotājs, kurš zaudē tiesības saņemt universālo pakalpojumu (elektroenerģiju par regulētu cenu), tiek brīdināts par šādu apstākļu maiņu un par pienākumu noslēgt attiecīgu tirdzniecības līgumu par elektroenerģijas piegādi.

Pakāpeniski samazinot saistīto elektroenerģijas lietotāju loku Latvijā, kopš 2012.gada 1.aprīļa tirgū tika iesaistīti lietotāji, kuru pieslēguma spriegums pārsniedz 400 voltu un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva pārsniedz 100 ampēru. Paralēli tika ieviesta pēdējā garantētā piegāde tirgus lietotāju aizsardzībai. Sadales sistēmas operators un tirgotāji veiksmīgi pielāgoja gan savas uzskaites, gan norēķinu sistēmas liela skaita lietotāju vienlaicīgai statusa maiņai, tādējādi gan sistēmas operators, gan tirgotāji ir gatavi tirgus tālākai liberalizācijai.

EM uzsver, ka nozīmīgs faktors tirgus veiksmīgai saistīto lietotāju skaita samazināšanai bija arī stabilās elektroenerģijas biržas cenas. Cena, par kādu tirgus dalībnieki varēja pirkt elektroenerģiju, kopumā ir bijusi līdzīga vai zemāka par regulētajos tarifos iekļauto elektroenerģijas cenu un pēdējās garantētās piegādes cenu. Prognozējams, ka nākamā perioda biržas cenas gada izteiksmē varētu saglabāties līdzīgas, tādēļ kļūšana par tirgus dalībniekiem neradīs papildu finansiālo slogu lietotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!