Foto: Publicitātes attēls

"Latvenergo" vēsta, ka pirmajā ceturksnī uz Daugavas izvietotās hidroelektrostacijas ir strādājušas veiksmīgi un saražojušas 768 GWh elektroenerģijas.

Uzņēmums vēsta, ka Daugavā palu periods ir beidzies, bet hidroelektrostacijas vēl joprojām ar pilnu jaudu intensīvi izmanto paaugstināto ūdens daudzumu upē un ražo zaļo enerģiju. Daugavas hidroelektrostacijas ir Latvijas atjaunīgo energoresursu pamats, kas katru gadu saražo aptuveni 60 % no visas valstī saražotās zaļās elektroenerģijas.

Tas, cik veiksmīgs ir palu laiks, ik gadu visvairāk atkarīgs no diviem faktoriem – ūdens daudzuma un staciju gatavības darbam intensīvos apstākļos. "Latvenergo" uzskata, ka pirmais ceturksnis ir izmantots iespējami vislabākajā veidā un lielajās HES ir saražotas 768 GWh elektroenerģijas.

"Aizvadītās ziemas pazīmes liecināja par to, ka jāseko lieliem pavasara plūdiem, taču tas nenotika. Protams, aprīlī bija vērojams ūdens pieteces pieaugums, kas ļāva paaugstināta pieprasījuma brīžos strādāt praktiski ar visu Daugavas HES pieejamo jaudu, bet pietece nesasniedza vidēji ilggadējos pavasara palu perioda
lielumus," skaidro "Latvenergo" HES tehniskais direktors Andris Zēģele.

Uzņēmums skaidro, ka nākotnē, noslēdzoties visu to hidroagregātu rekonstrukcijai, Daugavas HES elektroenerģijas izstrādes iespējas pieaugs. Salīdzinot Rīgas HES viena hidroagregāta ūdens patēriņu pusgada periodā ar tādiem pašiem nosacījumiem pirms un pēc rekonstrukcijas, tad elektroenerģijas ražošanai pašlaik tiek izmantots aptuveni par 64 miljoniem kubikmetru mazāk ūdens, taču iespējams papildus saražot aptuveni 2700 MWh elektroenerģijas. Ar šādu elektroenerģijas daudzumu mēnesī pietiktu vairāk nekā tūkstoš mājsaimniecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!