Foto: LETA

Pirmajā ceturksnī pa dzelzceļu Latvijā pārvadāti 13 miljoni tonnu kravu un kopējais pārvadājumu apjoms samazinājies par 20,6% salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu pērn, kad tika pārvadāti 16,38 miljoni tonnu, informēja uzņēmumā "Latvijas Dzelzceļš" (LDz).

Iekšzemes pārvadājumu apjoms audzis par 33,8%, pirmajā ceturksnī sasniedzot 356 000 tonnu. Lai gan eksporta pārvadājumi kopumā samazinājušies, caur pieostas stacijām pārvadāts par 8,2% vairāk kravu 278 000 tonnu. Importa pārvadājumos pirmajos trijos mēnešos kravu apjoms samazinājies par 20,2%, absolūtos skaitļos sasniedzot 11,62 miljonus tonnu.

Novērtējot iekšzemes pārvadājumu izaugsmes potenciālu, LDz šajā gadā par vienu no galvenajiem uzdevumiem ir noteicis tieši iekšzemes pārvadājumu apjoma palielināšanu, ar ko plānots strādāt vēl aktīvāk.

Pirmajos trīs mēnešos par 286,7% pieaudzis pārvadātā cukura kravu apjoms, par 13,9% pārvadāto graudu un miltu produktu apjoms, par 17,3 % kokmateriālu pārvadājumi, bet par 1,5% melnā metāla kravas.

Ķīmiskās kravas pirmajā ceturksnī pārvadātas tādā pašā apjomā kā pērn šajā periodā 397 000 tonnu, savukārt kravu apjoma samazinājums bijis tādiem kravu veidiem kā nafta un naftas produkti ritums par 20,9%, minerālmēsli kritums par 3,4%, minerālvielas kritums par 65,5% un akmeņogles kritums par 36%.

Kā norāda LDz valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš, ņemot vērā ekonomisko situāciju pasaulē, kravu pārvadājumu apjoms patlaban ir samazinājies visā reģionā. Veidojot šī gada budžetu un izvērtējot tirgus informāciju un potenciālos biznesa riskus, uzņēmums jau rēķinājies, ka šogad kravu apjoms būs vismaz par 10% mazāks, nekā pērn, un gada pirmā ceturkšņa rezultāti šo prognozi patlaban apstiprinot. Šajā kontekstā būtiski esot veidot jaunus ilgtermiņa sadarbības projektus ar stratēģiskajiem partneriem un aktīvi piesaistīt jaunus kravu veidus.

Kā ziņots, dzelzceļa kravu pārvadājumu apjoms šī gada pirmajos divos mēnešos Latvijā ir samazinājies par 17,7%, līdz 8,7 miljoniem tonnu, informēja Satiksmes ministrijas Tranzīta politikas departamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!