Foto: Shutterstock
Jauniešiem pirmajā darbvietā jābūt gataviem veikt rutīnas darbus, strādāt virsstundas, kā arī jābūt gataviem mācīties no profesionāļiem, 15. septembrī žurnālistiem teica interneta personāla atlases uzņēmuma SIA "CV-Online Latvia" vadītājs Aivis Brodiņš.

Tāpat jauniešiem būtu vērts padomāt par to, vai darbs, uz ko viņi piesakās, ir tāds, kur viņu prasmes ir pieprasītas, kā arī vēlams izvērtēt savas ambīcijas.

"Pēc personāla atlases speciālistu novērojumiem, jauniešiem, piesakoties uz kādu no vakancēm, īpaši, ja tā ir pirmā darbvieta, vajadzētu izvērtēt savas prasības un ambīcijas gan attiecībā uz atalgojumu, gan amatu sākotnējam periodam," norādīja Brodiņš.

Jauniešiem arī jābūt informētiem, ka darba devēju pieprasītākās kompetences no jaunieša ir motivācija apgūt noteiktu profesionālo jomu, ja nav pieredzes, spēja ātri uztvert jaunu informāciju, virzība uz rezultātu, mērķtiecība, klientu apkalpošanas un komunikācijas prasmes, pārdošanas un prezentēšanas prasmes, spēja strādāt patstāvīgi, precizitāte, spēja iekļauties termiņos, organizatoriskās prasmes un valodu zināšanas.

Brodiņš arī piebilda, ka darba devējiem būtu ieteicams ņemt vērā, ka jaunieši darba tirgū var piedāvāt vairākas noderīgas personības iezīmes, piemēram, spēju ātri mācīties, labāku izpratni par tehnoloģijām, spēju brīvi komunicēt, tostarp ne tikai dzimtajā valodā, kā arī mērķtiecību un motivāciju.

Saskaņā ar "CV-Online Latvia" datiem skatītākās amatu kategorijas portālā ir finanses un grāmatvedība, ko mēnesī apskata vairāk nekā 70 000 reižu, vadība, ko mēnesī apskata vairāk nekā 65 000 reižu, administrēšana un asistēšana, ko mēnesī apskata vairāk nekā 50 000 reižu, bankas un apdrošināšana, ko mēnesī apskata ap 50 000 reižu. Tālāk seko informācijas tehnoloģijas - 39 000 skatījumu mēnesī, valsts pārvalde – 37 000 skatījumu mēnesī, mārketings un reklāma – 29 000 skatījumu mēnesī un būvniecība un nekustamais īpašums – 26 000 skatījumu mēnesī.

Kā ziņots, Latvijā vairāk nekā puse jeb 57% jauniešu par savām zināšanām un prasmēm atbilstošu algu uzskata vismaz 800 eiro mēnesī, liecina "SEB bankas" aptaujas dati.

Vienlaikus 32% aptaujāto jauniešu par sev vēlamo ikmēneša atalgojumu nosauc 801 līdz 1000 eiro, bet 25% - vairāk nekā 1000 eiro mēnesī. Savukārt 29% jauniešu par atbilstošu uzskata atalgojumu no 501 līdz 800 eiro, bet 13% būtu gatavi strādāt par zemāku atalgojumu, proti, saņemot no 301 līdz 500 eiro.

"SEB bankas" aptauja sadarbībā ar aģentūru "Mindshare" veikta augustā, tajā piedalījās gandrīz 400 jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem.

Tikmēr kopējais jauniešu bezdarbnieku skaits vecumā no 15 līdz 29 gadiem pirmajā pusgadā šogad bijis par 8,9% mazāks nekā pirmajā pusgadā pērn, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotā informācija par pirmo pusgadu šogad.

30. jūnijā šogad bez darba bija 14 563 jaunieši, bet attiecīgajā periodā pērn – 15 864 jaunieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!