Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirmo reizi pēdējo 10 gadu laikā 12 secīgos mēnešos Latvijā kopumā saražots vairāk elektroenerģijas, nekā patērēts, vietējai ģenerācijai sasniedzot 101% no patēriņa, pavēstīja AS "Augstsprieguma tīkls" pārstāve Aija Ikstena.

Viņa norādīja, ka tas noticis periodā no 2016.gada oktobra līdz 2017.gada septembrim.

"Vēsturiski pavasara plūdu laikā un atsevišķos mēnešos citos gadalaikos Latvijas energosistēmā veidojas pārpalikums jeb - elektroenerģija vairāk tiek eksportēta, nekā importēta. Elektroenerģijas ražošanas pieaugumu septembrī ietekmējusi augstā izstrāde hidroelektrostacijās, kas skaidrojama ar sezonai netipiski augsto nokrišņu apmēru un līdz ar to ūdens līmeņa celšanos Daugavā," klāstīja Ikstena, piebilstot, ka, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, šogad septembrī bija ražošanas kāpums hidroelektrostacijās 4,1 reizi.

Septembrī vietējā ražošana Latvijas patēriņu nosedza 93% apmērā, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada septembri ir par 45 procentpunktiem vairāk. Vietējie Latvijas elektroenerģijas avoti saražoja 533 745 megavatstundas, kas ir par 35% vairāk nekā augustā un divas reizes vairāk nekā gadu iepriekš.

Savukārt 12 secīgu mēnešu bilanci ietekmējis arī augstais elektroenerģijas ražošanas apmērs 2016.gada novembrī un decembrī, kad 2015.gada rādītāji tika pārsniegti attiecīgi par 42% un 37%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!