Foto: Publicitātes foto
Gatavojoties depozīta sistēmas ieviešanai Latvijā 2022. gada 1. februārī, SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) noslēdzis līgumu ar Norvēģijas uzņēmuma "Tomra Systems ASA" (Tomra) meitas uzņēmumu SIA "Tomra Collection Latvia" par automatizēto depozīta iepakojuma pieņemšanas iekārtu nodrošināšanu Latvijas tirgum, informē DIO.

Šobrīd paredzēts uzstādīt ap 800-1000 automatizētiem pieņemšanas punktiem, tai skaitā – vairāk nekā 200 taromāti plānoti izvietošanai āra kioskos tirdzniecības vietu teritorijā. Līdz ar līguma parakstīšanu plānots uzsākt iekārtu ražošanas procesu, lai septembrī pirmos taromātus varētu piegādāt uz iepakojuma pieņemšanas vietām.

Sadarbībai ticis izvēlēts taromātu nomas modelis, kurā visu infrastruktūras izvietošanu un IT sistēmas izveidi, kā arī iekārtu apkalpošanu darbības laikā nodrošina "Tomra", saņemot atlīdzību par katru automatizēti pieņemto iepakojumu brīdī, kad sistēma uzsāks darbību. "Tomra" piedāvājumā ietilpstošie taromāti atbalstīs arī depozīta sistēmas paplašināšanas iespējas nākotnē, ko varēs realizēt, papildinot esošās iekārtas ar jauniem moduļiem un programmatūru. Visas ar taromātu nomu un apsaimniekošanu saistītās izmaksas segs depozīta sistēmas operators (DIO).

SIA "Depozīta iepakojuma operators" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis vērtē, ka kopš taromātu iepirkuma konkursa rezultātu izziņošanas sadarbībā ar tirgotājiem ir padarīts liels darbs. "Esam apzinājuši plānotos iepakojumu pieņemšanas apjomus, kā arī precizējuši nepieciešamos taromātu modeļus tirdzniecības vietās, lai, virzoties uz priekšu ar iepakojuma infrastruktūras izveidi, padarītu iepakotāju un mazumtirgotāju iesaisti depozīta sistēmā pēc iespējas vieglāku," teic Stūrītis.

2022. gada 1. februārī Latvijā uzsāks darboties vienota depozīta sistēma dzērienu iepakojumam. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,10 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!