Foto: Pixabay

Lai sekmētu, ka mājsaimniecības lieto drošības prasībām atbilstošus spiedieniekārtu kompleksus, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) ir izstrādājusi izmaiņas regulējumā, papildinot to ar prasībām transportējamo cisternu un spiedieniekārtu kompleksu valdītājiem – mājsaimniecībām, kuru īpašumā atrodas konkrētie spiedieniekārtu kompleksi, informē Ekonomikas ministrija.

Sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos ceturtdien izsludināti starpinstitūciju saskaņošanai Valsts sekretāru sanāksmē.

Pēc PTAC sniegtās informācijas mājsaimniecībās esošajās tvertnēs, kurās tiek uzglabāta sašķidrinātā naftas gāze apkures vajadzībām jeb spiedieniekārtu kompleksi, netiek veiktas kārtējās tehniskās pārbaudes noteiktajos termiņos un apjomā.

Saskaņā ar Bīstamo iekārtu reģistra datiem, no 835 spiedieniekārtu kompleksiem kārtējā tehniskā pārbaude nav veikta 227 jeb 27%, savukārt 35 spiedieniekārtu kompleksi jeb 4% nav reģistrēti reģistrā. Līdz ar to secināms, ka mājsaimniecībās tiek lietoti nepārbaudīti spiedieniekārtu kompleksi, kas var apdraudēt cilvēku dzīvību un veselību.

Grozījumi paredz, ka spiedieniekārtu kompleksa valdītājam – mājsaimniecībai ir pienākums pirms spiedieniekārtu kompleksa uzpildes uzrādīt uzpildītājam informāciju par pēdējo spiedieniekārtu kompleksam veikto tehnisko pārbaudi.

Savukārt, uzpildītājam pirms spiedieniekārtu kompleksa uzpildes būs obligāti jāpārliecinās par kārtējās tehniskās pārbaudes esamību. Gadījumā, ja spiedieniekārtu kompleksam nav veikta kārtējā tehniskā pārbaude, tad uzpilde netiks veikta.

Saskaņā ar spēkā esošo regulējumu, mājsaimniecībai, kuras īpašumā ir spiedieniekārtu komplekss, visā tā lietošanas laikā jāveic kārtējās tehniskās pārbaudes - ārējo tehnisko pārbaudi, iekšējo tehnisko pārbaudi un hidraulisko pārbaudi. Spiedieniekārtu kompleksu tehniskās pārbaudes veic nacionālajā akreditācijas institūcijā akreditētas inspicēšanas institūcijas vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī akreditēta inspicēšanas institūcija.

Stājoties spēkā jaunajam regulējumam visās mājsaimniecībās, kurās uzstādīti spiedieniekārtu kompleksi apkures vajadzībām, bet nav veikta ikgadējā tehniskā pārbaude, tā būs jāveic līdz tvertņu uzpildīšanai.

Mājsaimniecību īpašumā esošajiem spiedieniekārtu kompleksiem ārējās tehniskās pārbaudes jāveic vienu reizi gadā, bet reizi 12 gados spiedieniekārtu kompleksiem jāveic iekšējā un hidrauliskā tehniskā pārbaude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!