Foto: Publicitātes foto

Satiksmes ministrija (SM) rosina likvidēt VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) meitasuzņēmumu SIA "LDZ infrastruktūra", paredz šonedēļ valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta rīkojuma projekts.

Kā skaidro SM, pagājušā gada izskaņā "LDZ infrastruktūra" valde rosināja sākt uzņēmuma likvidāciju sakarā ar nepietiekamo komercdarbības apjomu.

"LDZ infrastruktūra" samazinās apgrozījums, tās funkcijas dublējas ar LDz un SIA "LDZ ritošā sastāva serviss", turklāt "LDZ infrastruktūra" pārsvarā sniedz pakalpojumus LDz koncerna uzņēmumiem, arī tās potenciāls pakalpojumu sniegšanai ārējiem klientiem ir ierobežots. Tādēļ LDz valde ar pagājušā gada 21. decembrī lēma izbeigt LDz līdzdalību un izšķirošo ietekmi "LDZ infrastruktūra", izbeidzot SIA "LDZ infrastruktūra" darbību likvidācijas procesa rezultātā.

SM pauž, ka sakarā ar straujo dzelzceļa kravu kritumu, LDz koncerns ir spiests optimizēt un pārskatīt izmaksas, kā rezultātā būtiski samazināsies "LDZ infrastruktūra" 2021. gadā sniedzamo pakalpojumu apjoms LDz. Arī plānotie kapitālā un kārtējā remonta apjomi, ko līdz šim veica "LDZ infrastruktūra" 2021. gadā ir būtiski samazināti.

Ministrija atzīmē, ka "LDZ infrastruktūra" likvidācijas rezultātā LDz iegūs būtiskus aktīvus, tajā skaitā aptuveni trīs līdz četrus miljonus eiro naudas atlikumu un būtiskus darbojošos pamatlīdzekļus. Ja LDz pats veiks darbus attiecībā uz sliežu metināšanu un garsliežu transportēšanu, ieguvums būs šī pakalpojuma izmaksu samazinājums un tā rezultātā attiecīgi samazinātos no valsts budžeta nepieciešamais līdzekļu apjoms.

Plānots, ka uzņēmuma likvidācijas process tiks pabeigts līdz 2021. gada beigām.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", "LDz infrastruktūra" apgrozījums 2020. gadā bija 4,094 miljoni eiro, bet zaudējumi sasniedza 3,217 miljonus eiro.

"LDz infrastruktūra" ietilpst LDz koncernā un ir infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums. LDz ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs, kam ir sešas meitassabiedrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!