Foto: LETA

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde nolēmusi sākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" amatpersonu iespējamu pretlikumīgu rīcību, neiesniedzot tiesā lidsabiedrības maksātnespējas pieteikumu, informēja uzņēmuma "Eurobalt Junipro" valdes loceklis Gunārs Silavs, kurš ar attiecīgu iesniegumu vērsās policijā.

Viņš sacīja, ka administratīvā pārkāpuma lieta ierosināta, pamatojoties uz "Eurobalt Junipro" policijai adresēto iesniegumu par "airBaltic" valdes - Martina Gausa, Vitolda Jakovļeva un Martina Sedlacka - saukšanu pie administratīvās atbildības par savu pienākumu apzinātu nepildīšanu, proti, kompānijas maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšanu tiesā.

Silavs iepriekš pavēstīja, ka "airBaltic" atbilstoši likumam jāiesniedz tiesā maksātnespējas pieteikums, taču tas nav izdarīts. Viņš vērsa uzmanību uz to, ka atbilstoši "airBaltic" gada pārskatam par 2011.gadu lidsabiedrībai ir negatīvs pašu kapitāls ‒ mīnus 106,792 miljoni latu, "airBaltic" reālie aktīvi veido 16,7 miljonus latu, bet kopējie parādi ‒ 103 miljonus latu. Gada pārskatā norādīts ‒ ja "airBaltic" nespēs vienoties par īstermiņa saistību pārstrukturizāciju, tā konfliktu risinās tiesas ceļā, šādi apturot jebkādus maksājumus, kas attiecas uz apstrīdētajām saistībām.

Kompānijas "Eurobalt Junipro" valdes loceklis arī atgādināja, ka Rīgas apgabaltiesa atstājusi negrozītu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu, ar kuru apķīlāta starptautiskās lidostas "Rīga" un "airBaltic" manta 40 miljonu latu apmērā. Ar šo spriedumu noteikts, ka bankrotējušajai Lietuvas aviokompānijai "flyLAL" ir tiesības pēc prasības nodrošinājuma pret lidostu un "airBaltic" vairāk nekā 40 miljonu latu apmērā.

Pēc Silava teiktā, minētie apstākļi ļauj secināt, ka "airBaltic" nespēj un nespēs nokārtot saistības, kurām iestājies izpildes termiņš, kas atbilst likumā noteiktajai maksātnespējas pazīmei. "Tomēr "airBaltic" valde joprojām pieteikumu par maksātnespējas procesa pasludināšanu nav iesniegusi, lai gan pastāv Maksātnespējas likumā noteiktās maksātnespējas pazīmes un "airBaltic" valdei atbilstoši likumam pašai ir pienākums iesniegt tiesā maksātnespējas procesa pieteikumu," viņš norādīja.

Tā kā "Eurobalt Junipro" uzskata, ka par šādu "airBaltic" valdes locekļu bezdarbību ir paredzēta administratīvā atbildība, tā vērsās Valsts policijā.

"airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags savukārt sacīja, ka aviokompānija neredz pamatojumu "Eurobalt Junipro" darbībām, kas patlaban ar paredzamu regularitāti tiek vērstas pret "airBaltic".

"Šīs nepamatotās darbības tiks izbeigtas ar juridiskiem mehānismiem, savukārt lidsabiedrība pašlaik primāri koncentrējas uz biznesa plānu "airBaltic ReShape", kura ietvaros tiek veikta liela konsolidācija, kuras apmērs nākamajos piecos gados sasniegs teju pusmiljardu eiro un kura ļaus atgriezties pie peļņas 2014.gadā," viņš pavēstīja.

Jau ziņots, ka "Eurobalt Junipro" tiesā iepriekš arī iesniedza "airBaltic" maksātnespējas pieteikumu, taču tas netika pieņemts izskatīšanai.

Par "airBaltic" lielāko akcionāru pagājušā gada nogalē kļuva valsts, kad Satiksmes ministrija 2011.gada 30.novembrī iegādājās "airBaltic" mazākuma akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" piederošos 47,2% lidsabiedrības akciju un tādējādi kļuva par 99,8% " airBaltic" akciju īpašnieci.

"airBaltic" apkalpo vairāk nekā 60 galamērķu no savas mītnes bāzes Rīgā. No katra šā galamērķa "airBaltic" piedāvā savienojumus caur ziemeļu tranzītmezglu Rīgā uz savu tīklu, kas aptver Eiropu, Skandināviju, Krieviju, NVS un Tuvos Austrumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!