Foto: LETA

Līdz šim masveidīgi un regulāri pulcēšanās pārkāpumi tirdzniecības vietās nav konstatēti, otrdien Ministru kabineta sēdē sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Edmunds Valantis.

Policija aktīvi braukusi un skatījusies, kā prasības tiek ievērotas tirdzniecības vietās, un uzsākti 203 administratīvā pārkāpuma procesi, lielākoties gan pārkāpumi nav nozīmīgi.

Starp tiem konstatēti sekojoši pārkāpumi: tirdzniecības vietu darbinieki nav lietojuši mutes un deguna aizsegus; nav bijusi norādīta informācija, par maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu vai tas pārsniegts, nav izstrādāta iekšējā kontroles sistēma (IKS) un klātienē tiek veikta neatļautu preču tirdzniecība.

Visbiežāk veikti aizrādījumi par sekojošiem pārkāpumiem: mazās tirdzniecības vietās neskaidrības sagādāja IKS ieviešana, bet pēc izskaidrojošā darba trūkumi novērsti; vakaros, kad tirdzniecības vietas apmeklē visvairāk personu, atsevišķos gadījumos konstatēta drūzmēšanās pie veikalu ieejām, kas izskaidrojams ar iekšējās kontroles sistēmas ieviešanu; dažkārt konstatēta jauniešu pulcēšanās automašīnās lielveikalu stāvlaukumos.

Praksē grūtāk nodrošināma prasība, ka apmeklētāji tirdzniecības vietā tiek ielaisti pa vienam, norāda EM.

Bez būtiskas pievienotās vērtības uzskatāms atsevišķu preču tirdzniecības aizliegums klātienē (jo ir izveidojusies prakse, ka persona ieiet tirdzniecības vietā, izvēlas sev tīkamo preci, iziet no tirdzniecības vietas, telefoniski "attālināti" veic preces pasūtīšanu un uzreiz pēc tam atkārtoti atgriežas tirdzniecības vietā, pēc preces).

Patērētāju tiesību aizsardzības centra 70 pārbaudēs būtiski pārkāpumi netika konstatēti.

PTAC eksperti secinājuši, ka tikai neliela daļa tirdzniecības vietu varēja uzrādīt informāciju par ēkas sastāvā esošās tirdzniecības vietas platību; tirdzniecības tīkliem centralizētu IKS izstrādājusi administrācija - dokumenti ir vispārīgi, nav pielāgoti konkrētai tirdzniecības vietai, kas atsevišķos gadījumos var radīt pārkāpumu risku, kā arī pie neliela tirdzniecības vietu apmeklētāju skaita (līdz pusdienlaikam), uzraudzības pasākumi ir pasīvāki, apmeklētāju plūsmai palielinoties, uzraudzība tiek veikta stingrāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!