Foto: DELFI

Ņemot vērā Latvijas pieredzi cīņā ar naudas atmazgāšanu, būtu jāapsver iespēja Rīgā izveidot Naudas atmazgāšanas novēršanas izcilības centru, šādu viedokli pauda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Finanšu sektora uzraudzības apakškomisijas vadītājs Gatis Eglītis (JKP).

Eglītis domā, ka Latvija pēdējo divu gadu laikā ir guvusi milzu pieredzi cīņā ar naudas atmazgāšanu. "Skaidrs, ka citas reģiona valstis tam netiek līdzi. Tāpēc būtu tikai saprotami, ka Rīgā tiktu izveidots tāds reģionālās nozīmes centrs, kur varētu apvienoties nozares eksperti," pauda politiķis.

Viņš norādīja, ka arī Lietuva bija paziņojusi par līdzīgu plānu, taču, Eglīša ieskatā, Latvijai "ir augstākas spējas nekā Lietuvai".

Deputāts atgādināja, ka Latvijā jau ir viena apmācības programma ekspertiem naudas atmazgāšanas jomā, bet tai būtu jābūt daudz reklamētākai un redzamākai, veidojot Latvijas atpazīstamību šajā jomā.

Paredzēts, ka deputāti varētu lūgt Finanšu ministriju līdz 1. oktobrim izstrādāt ziņojumu, kurā tiktu izvērtēta šāda centra izveides iespējamība.

"Ja gribam piesaistīt jaunus spēlētājus nozarē, mums ir ļoti svarīgs reputācijas jautājums, un izcilības centrs ļaus to nodrošināt," uzskata Eglītis.

Minēto jautājumu šodien pulksten 10 slēgtā sēdē izskatīs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Finanšu sektora uzraudzības apakškomisija. Uz to aicināti Finanšu izlūkošanas dienesta, Finanšu nozares asociācijas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Finanšu ministrijas pārstāvji. Sēde notiks attālināti videokonferences formātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!