Foto: LETA
Bijušas Latvijas Krājbankas pastarpinātais īpašnieks, Krievijas izcelsmes miljardieris Vladimirs Antonovs plāno vērsties tiesā pret Latvijas valsti par nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" privātajam akcionāram piederējušo un Krājbankā ieķīlāto daļu pārņemšanu, vēsta portāls "Pietiek.com".

Portāla rīcībā esošā informācija liecina, ka Antonova advokāti jau gatavo pieteikumu tiesai, un tiesvedība varētu notikt Lielbritānijā, kur pašlaik uzturas uzņēmējs.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem pirmdien sacīja, ka, cik viņam ir Zināms, Antonovs nav ne BAS akcionārs, ne amatpersona, tāpēc "viņa aktivitātes ir neizprotamas".

Portāls vēsta, ka Antonovs savas pretenzijas pret Latvijas valsti juridiski pamato ar faktu, ka viņš kā privātpersona garantējis "airBaltic" privātā akcionāra SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) plānoto ieguldījumu lidsabiedrībā, vēsta portāls, norādot, ka ieguldījums saskaņā ar 3. oktobra vienošanos par "airBaltic" glābšanu, ko valsts vārdā parakstīja toreizējais satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) un lidsabiedrības privātie akcionāri un kreditētāji, bija kopumā aptuveni 50 miljoni latu.

Portāla rīcībā esošā informācija liecina, ka vienošanās starp valsti un BAS par lidsabiedrības glābšanu, ieguldot līdzekļus tās pamatkapitālā, paredzēja arī papildu garantijas privātā akcionāra ieguldījumam. Tobrīd no BAS puses kā ieguldījuma garantētājs parādījusies privātpersona Vladimirs Antonovs, portālam apstiprinājusi kāda sarunās iesaistīta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Tagad Antonovs sevi uzskatot par cietušo, jo sniedzis privātas garantijas 14 miljoniem latu, kurus privātais akcionārs novembra sākumā jau ieguldījis lidsabiedrībā "airBaltic". Tādēļ kādā Londonas advokātu birojā, kas pārstāv Antonova intereses, jau topot prasības pieteikums par zaudējumu piedziņu no Latvijas valsts, ziņo "Pietiek.com".

Jau vēstīts, ka Satiksmes ministrija (SM) trešdien, 30.novembrī, iegādājusies "airBaltic" privātajam akcionāram BAS piederošos lidsabiedrības 47,2% akciju. Akcijas iegādātas par to nominālvērtību - 224 453 latiem. Tādējādi valsts ir kļuvusi par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci.

SM "Latvijas Krājbankā" ieķīlātās "airBaltic" akcijas iegādājās uz pirmpirkuma tiesību pamata. Tas darīts, lai nodrošinātu valsts interešu ievērošanu atbilstoši Ministru kabineta otrdienas, 29.novembra, lēmumam pieņemt "Latvijas Krājbankas" izteikto ieķīlāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, skaidroja SM.

Ministrijā norādīja, ka piedāvājums izteikts pēc vairāku pielīgto aizdevuma noteikumu neizpildes konstatēšanas un pamatots ar nepieciešamību nekavējoties sākt "Latvijas Krājbankas" noguldītāju mantisko interešu efektīvu aizstāvību, nepieļaujot bankas mantas aizdevuma un tā atmaksas nodrošinājuma - ķīlu - vērtības samazinājumu.

Vienlaikus ministrijā atzina, ka 3.oktobra vienošanās starp "airBaltic" akcionāriem paliek spēkā - saskaņā ar to valsts turpinās ieguldīt līdzekļus lidsabiedrībā atbilstoši "airBaltic" biznesa plānam, kuru plānots virzīt izskatīšanai nākamajā valdības sēdē. Atbilstoši valdības lēmumam satiksmes ministrs ir nosūtījis vēstuli BAS ar aicinājumu turpināt pildīt noslēgto vienošanos un piedalīties jaunajā akciju emisijā 22.decembrī.

Valdība oktobra sākumā pēc ilgām sarunām ar BAS vienojās, ka "airBaltic" pamatkapitālā proporcionāli kopumā tiks ieguldīti nedaudz vairāk kā 100 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!