Foto: DELFI

Latvijas lielākais sludinājumu portāls "ss.lv", kuru Valsts ieņēmumu dienests (VID) nolēmis apturēt, 3. augusta vakarā pārtapis par "ss.com", novēroja portāls "Delfi".

Sludinājumu portāla sākumlapā arī mainījies logotips, kur vairs nav "ss.lv", bet gan ir "ss.com".

Jau ziņots, ka VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla "ss.lv" saimniecisko darbību.

Viens no galvenajiem iemesliem šādam solim ir daudzās patērētāju sūdzības, ko par portāla rīcību kopš 2016. gada lielā apjomā saņēma Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Kā žurnālistiem preses brīfingā ceturtdien skaidroja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Admine, "ss.lv" atteicies sniegt informāciju par autotransporta līdzekļu tirgotājiem.

Iepriekš, kā norādīja Kārkliņa-Admine, VID vairākiem portāliem lūdzis sniegt informāciju par tirgotājiem, lai atklātu nodokļu nemaksāšanas shēmas.

Foto: LETA

"Ir diezgan lielas indikācijas, ka daļa no autotirgotājiem portālā nemaksā nodokļus. Vienā no shēmām mēs atklājam, ka, nemaksājot nodokļus, tiek pārdotas kādas 700 automašīnas," sacīja Kārkliņa-Admine.

Patlaban "ss.lv" vēl darbojas, jo pēc lēmuma par saimnieciskās darbības apturēšanu, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa pašu domēnu slēdz piecu dienu laikā.

Situācijā, kad ir apturēta uzņēmuma saimnieciskā darbībā, VID aicina patērētājus neveikt maksājumus par sludinājumu ievietošanu.

Kārkliņa-Admine pastāstīja, ka pēc lēmuma pieņemšanas par saimnieciskās darbības apturēšanu portāla kontaktu sadaļā ātri vien uzņēmumu "Internet" nomainījis uzņēmums "ss", taču tas pašlaik nemaina VID lūgumu LU institūtam apturēt konkrētās interneta vietnes darbību, kurā pārkāpumi konstatēti.

Kompānijai "Internet" 2017. gadā izsūtītas četras brīdinājuma vēstules ar aicinājumu sniegt VID pieprasīto informāciju, tāpat notikušas divas tikšanās, kurās "Internet" pārstāvji atteikušies sadarboties. Tāpat, kā skaidro VID pārstāvji, uzņēmējs ignorējis pieprasītos administratīvos sodus.

Portāls nonācis arī pastiprinātā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) uzmanības lokā, jo centrs saņem arvien vairāk sūdzību par portāla darbību. Šī gada laikā PTAC ir saņemtas gandrīz 100 sūdzības un sniegtas konsultācijas portāla darbību. Kā "Delfi" skaidroja centra direktore Baiba Vītoliņa, tas ir ievērojami lielāks skaits sūdzību nekā par uzņēmuma darbību saņemts iepriekšējos gadus.

Saskaņā ar VID datiem portālu pārvaldošajam uzņēmumam SIA "Internet" nav nodokļu parādu, bet "Lursoft" dati liecina, ka šī uzņēmuma saimnieciskā darbība kopš 1. augusta ir apturēta saskaņā ar VID lēmumu.

Sludinājumu portāls "ss.lv" ceturtdien vēl darbojās. Viens no uzņēmuma īpašniekiem "LNT ziņām" teica, ka kategoriski nepiekrīt VID lēmumam un pēc konsultēšanās ar advokātiem lems par tālāko rīcību.

Augstākā līmeņa domēna ".lv" turētājs, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa jeb NIC saņēmusi pieprasījumu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) par sludinājumu portāla "ss.lv" bloķēšanu, aģentūrai LETA apstiprināja NIC sabiedrisko attiecību pārstāvis Jānis Riņķis.

Viņš norādīja, ka pieprasījums no juridiskā viedokļa ir korekts, tāpēc vietni būtu jāslēdz, bet lēmums par to jāpieņem piecu darbadienu laikā - līdz pirmdienai. Tad arī varētu tikt pieņemts galīgais lēmums, bloķēt vietni vai nē.

Riņķis arī atklāja, ka kopā ar "ss.lv" bloķēšanas pieprasījumu, VID prasa bloķēt vēl vairākas vietnes, bet, vai tās saistītas ar "ss.lv", Riņķis nemācēja komentēt, norādot, ka plašāku skaidrojumu NIC pārstāvji sniegs rīt.

Kā liecina informācija portālā "ss.lv", autortiesības uz portālu pieder SIA "SS".

Kā vēsta aģentūra LETA, augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētāja, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas (NIC) dati liecina, ka domēna vārda "ss.lv" lietotājs ir "ss.lv". Savukārt domēna vārda reģistrētājs jeb persona, kas noslēgusi līgumu ar reģistra turētāju un kas sniedz domēna vārdu reģistrācijas starpniekpakalpojumus, reģistrējot domēna vārdus kā pilnvarotā persona savu klientu vārdā, ir SIA "Internet".

"Internet" dibināts 1998.gadā, un tas pieder Jurim Līnim, Andrejam un Sergejam Kivackiem.

Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem 2016. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1 259 877 eiro un gadu tas noslēdza ar 227 917 eiro peļņu.

"Lursoft" dati liecina, ka VID uzņēmuma saimniecisko darbību apturējis 1.augustā.

Savukārt 1994.gadā dibinātās un tajā pašā adresē kā SIA "Internet" reģistrētās SIA "SS" apgrozījums 2016.gadā bijis 5 500 097 eiro, bet peļņa – 4 141 002 eiro.

Šis uzņēmums pieder Jurim Līnim un Andrejam Kivackim.

SIA "SS" darbībai ierobežojumi nav noteikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!