Foto: LETA
Mazajiem tirgotājiem Covid-19 dēļ noteiktais ierobežojums, kas prasa vienam pircējam nodrošināt ne mazāk kā 25 kvadrātmetrus no publiski pieejamās tirdzniecības telpu platības, faktiski nozīmē strādāt bez peļņas, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA).

Tajā informē, ka ceturtdien notikusi LTA tikšanās ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), kurā apspriesti vairāki nozarei būtiski jautājumi, galvenais no tiem – par kvadrātmetru regulējumu tirdzniecības vietās.

Tikšanas laikā no tirgotāju puses vairākkārt tika uzsvērts, ka citur Eiropā nav šādu ierobežojumu – 25 kvadrātmetri uz vienu pircēju. Asociācijā apgalvo, ka, piemēram, Šveicē, Maltā, Somijā, Norvēgijā, Īrijā kvadrātmetru ierobežojumu nav vispār, Igaunijā, Francijā, Vācijā un citās valstīs tie ir noteikti līdz 10 kvadrātmetri, bet Polijā, Lietuvā, Čehijā un Austrijā – 15 kvadrātmetri uz vienu pircēju.

"Šo gadu laikā, tirgotāji ir pierādījuši, ka spēj izpildīt visas valdības noteiktās drošības prasības un spēj nodrošināt darbības nepārtrauktību, lai nodrošinātu pārtiku un citas pirmās nepieciešamības preces. Tuvojoties ziemas sezonai un gaisa temperatūrai pazeminoties ārā kļūst arvien aukstāks, priekšā ir vairāki mēneši auksta laika un cilvēkiem stāvot rindās ārpusē, nozīmē veicināt saaukstēšanās un saslimstības pieaugumu," saka LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Asociācijas ieskatā, lai starp klientiem saprātīgi nodrošinātu distances ievērošanu, pietiek ar 10 kvadrātmetriem uz vienu klientu. Savā pamatojumā par nepieciešamajiem kvadrātmetriem LTA atsaucas uz Mančestras Metropolitēna universitātes ekspertu sagatavotajiem aprēķiniem.

Pēc tirgotāju pārstāvju teiktā, apgrozījuma kritums veikaliem, kas strādā "zaļajā" režīmā un drīkst apkalpot tikai klientus ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, ir līdz 40%.

Tāpat LTA un Pavļuta tikšanās laikā pārrunāta arī ārpus veikalu rindu problēma, proti, kvadrātmetru ierobežojumu dēļ rindas ārpus veikala dažreiz veidojas lielākās nekā pašos veikalos.

Ministrs izteica viedokli, ka, viņaprāt, veikaliem, kas strādā "zaļajā" režīmā, kvadrātmetru skaits uz vienu pircēju nākotnē varētu būt mazāks, nekā tiem, kas strādā sarkanajā režīmā, taču par to būtu jākonsultējas ar epidemiologiem.

"Sertifikātu pārbaude veikalos ir papildus slodze, ko valsts uzliek tirgotājiem, un tam procesam jākļūst efektīvākam" uzskata Danusēvičs. Turpretim Pavļuts paudis, ka ir jāpierod pie situācijas, ka sertifikātu lietošana veikalos ir uz ilgāku laiku un piekrita, ka ir jādomā, kā šo procesu padarīt maksimāli lietderīgu un efektīvu.

Sarunas noslēgumā LTA pārstāvji apliecināja gatavību sadarbībā ar Ekonomikas ministriju sagatavot priekšlikumus pircēju apkalpošanas paātrināšanai un drūzmēšanas mazināšanai.

Lai to panāktu, nozare piedāvās samazināt prasības kvadrātmetriem "sarkanajā" režīmā strādājošajiem veikaliem līdz 15 kvadrātmetriem uz vienu apmeklētāju, savukārt "zaļajiem" atcelt vispār, saglabājot distancēšanās prasību ievērošanu.

LTA cer, ka šādu kārtību varētu ieviest uz laika no 6. līdz 18. decembrim. Vērojot saslimstības izmaiņas, asociācijas ieskatā būtu pieņemami turpmāki risinājumi epidemioloģiski drošai iepirkšanās nodrošināšanai.

Jau vēstīts, ka no 15. novembra līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11. janvārī "nedrošajā režīmā" jeb bez Covid-19 sertifikātu uzrādīšanas turpinās darboties tikai nelieli pirmās nepieciešamības veikali.

Bez Covid-19 sertifikātiem ir pieejami tirdzniecības pakalpojumi iekštelpās, ja kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem un ja ir atsevišķa ieeja. Šādi var darboties pārtikas veikali, medicīnas preču veikali, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali.

Šajās tirdzniecība vietās, izņemot aptiekas, jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju. Savukārt aptiekās, kas veic vakcināciju pret Covid-19 vai izsniedz testēšanas sertifikātus, noteikta prasība vienai personai nodrošināt ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās telpu platības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!