Foto: LETA

Valdības otrdien, 28. jūlijā, atbalstītās prasības viesstrādniekiem no 1. augusta pēc iebraukšanas Latvijā veikt divas Covid-19 analīzes ar piecu līdz septiņu dienu intervālu un līdz analīžu negatīva rezultāta saņemšanai atrasties pašizolācijā radīs papildu izmaksas uzņēmējiem, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Tās ir papildus izmaksas biznesam, darbam un darba devējam," sacīja Endziņš.

Tomēr, lai gan šāds valdības lēmums no biznesa viedokļa nav patīkams, ir jāņem vērā epidemiologu rekomendācijas jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai, atzina Endziņš. Viņš uzsvēra, ka ierobežojošie pasākumi nepieciešami, lai saslimšana neizplestos ārpus kontrolēta līmeņa un vēlāk nenāktos pieņemt papildus vēl stingrākus ierobežojumus saistībā ar vispārējiem karantīnas pasākumiem.

Jau ziņots, ka šodien veiktie grozījumi Ministru kabineta "Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz no 1. augusta visām personām, kuras ieradīsies Latvijā veikt darba pienākumus no valstīm ar augstu saslimšanas rādītāju, tajā skaitā kultūras jomas darbiniekiem, obligāti veikt divas Covid-19 analīzes ar 5-7 dienu intervālu.

Jaunā kārtība paredz, ka pirms darba pienākumu sākšanas ārvalstniekiem būs jāveic Covid-19 tests. Tas nozīmē, ka personai līdz analīžu negatīva rezultāta saņemšanai būs jāatrodas pašizolācijā un tikai tad varēs doties pildīt darba pienākumus.

Savukārt piektajā līdz septītajā dienā pēc izbraukšanas no valsts, uz kuru ir attiecināmi piesardzības pasākumi, tests būs jāatkārto otru reizi, jo Covid-19 infekcija var atklāties arī vēlāk.

Patlaban ārvalstnieki, tostarp kultūras darbinieki, kas ierodas no valstīm, uz kurām ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi, darba pienākumus varēja īstenot, pirms tam neatrodoties 14 dienu pašizolācijā. Tās ir personas, kuras ir saņēmušas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atļauju vai iebrauc Latvija ar kultūras ministra rīkojumu.

Liela daļa jauno inficēšanās gadījumu ir saistīti ar inficēšanos no ieceļotājiem, kā arī pieaug to gadījumu skaits, kad inficēšanās saistīta ar ieceļojušajiem darbiniekiem. Laika posmā no 22. jūnija līdz šim brīdim 28% Covid-19 saslimšanas gadījumu ir saistīti ar iebraucējiem Latvijā. Tādējādi anotācijā tiek secināts, ka, lai nepakļautu inficēšanās riskam citus uzņēmuma darbiniekus, ir nepieciešams nodrošināt agrīnu inficēšanās gadījumu atklāšanu.

Valsts šīs analīzes apmaksās tad, ja par personu tiek Latvijā maksāti nodokļi, savukārt citos gadījumos izmaksas segs pats cilvēks vai organizētājs, kas ir uzaicinājis viesmākslinieku. Piemēram, nav paredzēts, ka par kultūras darbinieku, kurš uzaicināts no ārvalstīm, izmaksas segtu Kultūras ministrija. Tās segs pasākuma organizētāji vai pats cilvēks pēc savstarpējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!