Foto: Pixabay

Ministru kabinets ceturtdienas sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus noteikumos par nomas apgrozījuma krituma kompensāciju Covid-19 krīzes skartajiem komersantiem, precizējot kritērijus tirdzniecības centriem atbalsta saņemšanai.

Atbalsts paredzēts tirdzniecības centriem, kas pēc 6. aprīļa joprojām ir ierobežoti tā saimnieciskajā darbībā. Vienlaikus, lai sniegtu mērķtiecīgu atbalstu tieši šāda veida komersantam komercdarbības atbalsta saņemšanai tiek noteikts papildus kritērijs - tirdzniecības centriem pārtikas preču veikali neaizņem vairāk kā 30% no kopējās tirdzniecībai atvēlētās platības. Piemēram, šāds atbalsts nav pieejams tirdzniecības centriem, kurā atrodas tikai pārtikas veikals, ziedu veikals, aptieka, veterinārā aptieka, optikas veikals, veikalu saimnieciskā darbība nav ierobežota, attiecīgi viņi var gūt ienākumus un līdz ar to nav mērķauditorija.

Papildus tiesiskajai skaidrībai tiek noteikts, ka uz atbalstu var pretendēt tāds tirdzniecības centrs, kas nav pārkāpis epidemioloģiskās drošības prasības, kas veicamas, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību.

Lai sniegtu iespēju pieteikties tirdzniecības centriem, kuri atbalsta periodā bijuši rekonstrukcijā, kā arī atvērti pēdējo gadu laikā, paplašināts kritērijs tirdzniecības centriem atbalsta saņemšanai, nosakot, ka konkrētā tirdzniecības centra kopējais nomas apgrozījuma kritums ir vismaz 30%, ņemot vērā izrakstītos rēķinus un kredītrēķinus, vienā no šādiem kritērijiem:

  • par 2020. gada decembri un 2021. gada janvāri, februāri un martu izrakstīto rēķinu kopsummu ar par 2019. un 2020. gada vai 2018. un 2019. gada attiecīgajiem mēnešiem izrakstīto rēķinu kopsummu;

  • par 2021. gada janvāri un februāri izrakstīto rēķinu kopsummu ar par 2020. gada novembri un decembri izrakstīto rēķinu kopsummu;

  • par 2021. gada janvāri, februāri, martu un aprīli izrakstīto rēķinu kopsummu ar par 2020. gada septembri, oktobri, novembri un decembri izrakstīto rēķinu kopsummu.

Lai komersants pierādītu nomas apgrozījuma kritumu, attiecīgi iesniegumam jāpievieno nomas rēķinu kopējā summa pa šo konkrētajiem mēnešiem, pievienojot informāciju par nomniekiem, nomas rēķinu datumiem, to numuriem un summām un apliecinājums par komersanta atbilstību noteiktajam kritērijam.

Lai piesaistītu nomniekus, tirdzniecības centriem reģionos ir jānosaka zemāka ikmēneša nomas maksa, papildus paredzot gada apgrozījuma nomu, ko nomnieki maksā vienu reizi gadā. Ņemot vērā minēto, noteikumi paredz, ka nomas rēķinu kopējā summā var tikt iekļauts apgrozījuma nomas rēķins sadalot to proporcionāli pa attiecīgajiem mēnešiem, ietverot to apgrozījuma krituma aprēķina.

Komersants atbalstam var pieteikties par tirdzniecības centra ēku, kurā nav atļauta saimnieciskās darbības veikšana atbilstoši valstī pastāvošajiem ierobežojumiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai.

Komersants var iesniegt pieteikumu par komercdarbības atbalsta saņemšanu līdz 2021. gada 31. maijam. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) var pieņemt lēmumus par iesniegumiem, kas saņemti līdz 2021. gada 31. maijam, līdz 2021. gada 30. septembrim.

Lai pārliecinātos par komersanta un tā saņemtā atbalsta izlietošanu noteiktajām operacionālajām izmaksām, paredzēts, ka LIAA izlases veidā pārbauda 15% no kopējā piešķirtā komercdarbības atbalsta saņēmušo komersantu skaita, kā arī LIAA ir tiesības pieprasīt no komersanta nepieciešamo informāciju pēcpārbaudes veikšanai.

EM piecu darbdienu laikā sagatavos un iesniegs ar Finanšu ministriju saskaņotu informāciju Eiropas Komisijai. LIAA atbalsta izmaksu veiks pēc noteikumu spēkā stāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!