Foto: DELFI
Ģenerālprokuratūras atzinums par nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akcionāru līgumiem nav publiskojams, ņemot vērā, ka tas ietver komercnoslēpumu saturošu informāciju, šādu Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) viedokli portālam "Delfi" pauda viņa preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Premjers norāda, ka atzinuma publiskošana nav iespējama, jo dokumentā ir atsauce uz atsevišķām taktiskām valsts pozīcijas niansēm. To publiskošana varētu radīt kaitējumu valsts kā akcionāra interesēm, norāda premjers.

Iepriekš Ministru prezidents, ne reizi vien jautāts, kad tiks atcelts konfidencialitātes statuss Ģenerālprokuratūras atzinumam par "airBaltic" akcionāru līgumiem, žurnālistiem norādīja, ka tas ir jāprasa Ģenerālprokuratūrai, kas šo atzinumu ir klasificējusi.

Ģenerālprokuratūra ceturtdien paziņoja: lai tā varētu noņemt slepenības statusu savam atzinumam, vispirms Dombrovskim ir jāatslepeno iesniegums un citi dokumenti, kas iesniegti atzinuma sagatavošanai.

"Kad premjers atslepenos iesniegtos dokumentus, prokuratūra varētu lemt par paša atzinuma atslepenošanu," portālam "Delfi" iepriekš sacīja Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Pakalniņa.

Ar publisku aicinājumu premjeram publiskot Ģenerālprokuratūras atzinumu par "airBaltic" akcionāru līgumiem ceturtdien nāca klajā LPP/LC līderis un bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers. Viņaprāt, šīs informācijas publiskošanu īpaši aktuālu padara Valsts kancelejas (VK) trešdien paustais par "airBaltic" akcionāru līgumiem.

VK pārstāvji norādīja, ka valsts faktiski jau kopš 2002.gada ir "airBaltic" mazākuma akcionārs. Vienlaikus VK juristi uzsvēra, ka 2009.gada slēgtajā akcionāru līgumā VK izdevies nodrošināt maksimālu valsts interešu aizsardzību, ciktāl to pieļāvušas valsts iepriekš uzņemtās saistības.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!