Foto: Edijs Pālens
Pēdējā laikā publiskajā telpā virmojošās runas par iespējamu valsts uzņēmumu privatizāciju tiek "apzināti musinātas" un, iespējams, tās izplata atsevišķi politiskie spēki, kuriem jau ir pieredze "prihvatizācijā", trešdien telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" pauda premjers Valdis Dombrovskis (JL).

"Iespējams, tie ir kādi politiskie spēki, kas paši grib virzīt privatizācijas. Ir tādi politiskie spēki "prihvatizatori", kas jau tādas lietas ir īstenojuši, rezultāts gan ir bijis ne pārāk veiksmīgs," sacīja Dombrovskis. Viņš atturējās nosaukt konkrētas partijas, kuras varētu būt ieinteresētas valsts uzņēmumu privatizācijā, kā piemēru iepriekš notikušai "prihvatizācijai" vien minot "Latvijas Kuģniecības" privatizāciju un norādot, ka tā nav vienīgā.

Dombrovskis uzsvēra, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem parakstītajos dokumentos valsts neuzņemas nekādas saistības privatizēt valsts uzņēmumus. Premjers norādīja, ka valstī ir apstiprināts neprivatizējamo valsts uzņēmumu saraksts, un valdībai nav plānu to mainīt.

Dombrovskis atzina, ka sarakstu var mainīt Saeimas vairākums, tomēr pauda cerību, ka politiķi to nedarīs.

Baumām par valsts uzņēmumu privatizēšanu nav nekāda pamata

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne informē, ka privatizācijas aizliegums attiecas uz VAS "Latvenergo", VAS "Latvijas pasts", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", VAS "Latvijas dzelzceļš", VAS "Latvijas gaisa satiksme" un VAS "Latvijas valsts meži".

Tāpat Latvijas Radio un Latvijas Televīzija nav privatizējami ne kopumā, ne pa daļām, to kapitāla daļas nav pārdodamas un manta nav ieķīlājama. Arī Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs darbojas kā valsts akciju sabiedrība un nav privatizējams ne kopumā, ne tajā daļā, kas nodrošina televīzijas un radio programmu izplatīšanu.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā vairākkārt izskanējušas ziņas par iespējamu valsts uzņēmumu privatizāciju. Tostarp Eiropas Komisijā iesniegts kāds dokuments, kura nosaukumā minēta valsts uzņēmuma "Latvijas Valsts meži" privatizācija, tomēr atbildīgās amatpersonas to skaidro ar tulkošanas kļūdu. Tāpat runāts par valsts elektroenerģijas koncerna "Latvenergo" akciju kotēšanu biržā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!