Foto: AFP/Scanpix

Latvijai ir spēcīgākās pozīcijas, lai kļūtu par Baltijas aviācijas tirgus centru, piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Preses klubs" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atzīmēja, ka ideja veidot vienotu Baltijas valstu aviokompāniju izskanējusi jau pirms pāris mēnešiem. "Šāda ideja ir izskanējusi jau pirms vairākiem mēnešiem un provizoriskas konsultācijas [Baltijas valstu starpā] ir notikušas. Mēs redzam, ka tiešām Baltijas valstu aviācijas tirgi tomēr katrs atsevišķi ir pietiekami mazi un finansiālas problēmas ir visām aviosabiedrībām, gan [Latvijas nacionālajai aviokompānijai] "airBaltic", kura šobrīd īsteno "ReShape" plānu, lai mazinātu zaudējumus un un atjaunotu uzņēmuma pelnītspēju, gan arī nopietnas finansiālas problēmas ir Igaunijas "Estonian Air". Savukārt Lietuvas "flyLAL" jau ir bankrotējusi," sacīja Dombrovskis.

Viņaprāt, uz Baltijas valstīm vajadzētu skatīties kā uz vienotu aviācijas tirgu. "Ļoti iespējams, šeit ir vērts meklēt sadarbības punktus un tomēr uz Baltijas valstīm skatīties, kā uz vienotu aviācijas tirgu. Manuprāt Latvijai un "airBaltic" ir spēcīgākās pozīcijas, lai kļūtu par šī tirgus centru," uzsvēra Ministru prezidents.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis iepriekš apliecināja, ka Latvija ir atvērta sarunām ar Igauniju par vienotas aviosabiedrības izveidi.

Viņš pastāstīja, ka ar Igaunijas kolēģi ir neformāli pārrunājis sadarbību starp "airBaltic" un Igaunijas "Estonian Air", un neformālās konsultācijas ir paredzēts turpināt. "Viss atkarīgs no tā, kā Igaunijas valdība saredz savas nacionālās kompānijas nākotni. Mēs no savas puses esam atvērti idejai par sadarbību," teica Ronis un paskaidroja, ka runa varētu būt arī par kopuzņēmumu.

Ronis arī atzīmēja, ka tāpat Lietuvas iepriekšējās valdības pārstāvji vairākkārt ir teikuši, ka viņi būtu ieinteresēti vienotas Baltijas valstu lidsabiedrības izveidē, un tagad ir jāgaida, ko par šo jautājumu domās jaunā Lietuvas valdība, ar kuras satiksmes ministru Ronis, iespējams, tiksies janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!