Foto: LETA

Tiešā veidā no valsts budžeta līdzekļi finanšu problēmās nonākušajam Liepājas metalurģijas milzim “Liepājas Metalurgs” (LM) netiks doti, piektdien intervijā laikrakstam “Latvijas Avīze” atzinis premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš uzsvēris, ka vispirms tā ir LM akcionāru atbildība nodrošināt sava uzņēmuma sekmīgu darbu.

"Te saskaramies ar problēmām, jo uz tiešu jautājumu īpašniekiem, vai viņi gatavi ieguldīt pašu līdzekļus LM glābšanā, ir sekojusi atbilde - nē. Pašreiz ticamākais tālākais scenārijs ir investoru piesaiste. Izveidots kreditoru klubs, kurā ir Citadeles banka, "Latvenergo", Valsts kase kā izsniegtā kredīta garantētājs," atzīmējis premjers.

Viņš laikrakstam norādījis, ka var meklēt un atrast veidus, kā risināt uzņēmuma naudas plūsmu, palīdzēt restrukturizācijā, bet jābūt arī skaidram biznesa plānam, kā uzņēmums atgriežas pie rentabilitātes, un ir jābūt piesaistītiem ieguldītājiem.

"Tiešā veidā no valsts budžeta līdzekļi netiks doti, bet paralēli Ekonomikas ministrija gatavo priekšlikumus par zaļās enerģijas komponentes izmaksu samazinājumu elektrības cenās, taču tas skars ikviena ražotāja intereses," rezumē premjers.

Jau ziņots, grūtībās nonākušais metalurģijas milzis LM apturējis savu pamatražošanu un sācis darbinieku atlaišanu. Savukārt valdība nolēmusi izveidot īpašu darba grupu situācijas uzņēmumā labākai koordinēšanai.

Iepriekš tika atzīts, ka, lai valdība iesaistītos LM glābšanā, uzņēmumam jānodrošina piecas darbības - akcionāriem jāpiedalās ar saviem līdzekļiem, uzņēmumam jāiepērk metāllūžņi Baltijā, kas nodrošinātu zemākas iepirkumu cenas, kā arī pašam jāveic maksājums Itālijas bankai "UniCredit S.p.A. 1,2 miljonu latu apmērā. Tāpat LM jāapstiprina pa jaunam uzņēmuma valde un beidzot jāizstrādā dzīvotspējīgs biznesa plāns.

LM iepriekš apstiprināja faktu, ka uzņēmumā tiek plānots samazināt strādājošo skaitu par 8 - 10%. Kompānija arī atklāj, ka šī gada pirmajā ceturksnī tērauda ražošanu organizējusi ar 73% noslodzi un velmējumu ražošanu ar 75% noslodzi, bet 2013.gada aprīlī tēraudu un velmējumus plānots ražot tikai ar 30% jaudu.

Investori grūtībās nonākušajam metalurģijas milzim "Liepājas metalurgs" patlaban tiek meklēti Stambulā, Londonā un Milānā. Uz šīm pilsētām aprīļa sākumā devās uzņēmuma akcionāri Sergejs Zaharjins un Ilja Segals, bet par konkrētiem sarunu rezultātiem vēl netiek ziņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!